Hoinari prin Romania - Cazare si obiective turistice din Romania

Dor de Duca
Agenda evenimentelor turistice din Romania
www.dordeduca.ro

Brasov Travel Guide
Ghid turistic al Brasovului: cazari, obiective turistice, restaurante, informatii utile
www.brasovtravelguide.ro

Iulian Cozma outdoor adventures
Drumetii montane si schi de tura in Romania
mountainguide.ro

Cazare in Romania | Obiective turistice | Adauga unitate de cazare | Propune obiectiv turistic | Contact

Cetatea Calnic din Calnic
Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania Cazare Cetatea Calnic din Calnic Transilvania
Informatii despre Cetatea Calnic din Calnic
Cetatea Calnic (Kelling), unul din monumentele de arhitectura cele mai interesante din secolul al XIII-lea, ocupa un loc special intre fortificatiile ridicate de sasii transilvaneni fiind propus de catre Comitetul National Roman ICOMOS pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Construita initial ca resedinta nobiliara, la mijlocul secolului al XIII-lea de catre contele Chyl de Kelling, Cetatea din Calnic a fost conceputa ca un donjon masiv de plan rectangular, folosit ca locuinta, inconjurat de ziduri masive, ce formau o incinta ovala, cu un turn spre sud si un turn al portii pe latura nordica. Sistemul de aparare era intregit de santul cu apa ce inconjura cetatea.

Resedinta a greavilor sasi pana in 1430, cetatea a fost vanduta de ultimii descendenti ai familiei nobiliare comunitatii taranilor sasi din Calnic, care in prima jumatate a secolului al XVI-lea au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, au fortificat turnul portii cu o barbacana, iar in curtea interioara, pe ruinele unei constructii mai vechi, au ridicat capela.

In interiorul capelei se conserva fragmente de fresca de la inceputul secolului al XVI-lea, iar pe latura de vest se pastreaza tribuna de lemn, decorata cu panouri pictate in stil floral renascentiste de factura populara din 1733. In curtea interioara au fost construite, de-a lungul zidurilor, camari pentru provizii pentru vremuri de rastriste. Ridicarea celei de a doua incinte, in secolul al XVI-lea, a necesitat suprainaltarea donjonului cu doua nivele, atingand o inaltime de peste 20 de metri, asigurand astfel eficienta armelor de foc dincolo de zidul exterior.

Cetatea a fost restaurata de Directia Monumetelor istorice din Romania in anii 1961-1964, proiectul apartinand arhitectului Stefan Bals. In comuna Calnic, nu departe de cetate, se afla fosta casa parohiala evanghelica, edificiu ridicat in secolul al XVI-lea si marit la 1779. Urcand pe alee, pe langa casa parohiala, se ajunge la Biserica evanghelica, amplasata in mijlocul cimitirului. Construita in secolul al XV-lea de comunitatea saseasca, Biserica din deal a fost mult transformata in secolul al XIX-lea, avand acum o infatisare neogotica. Pastreaza numeroase elemente de sculptura din faza initiala: doua tabernacole si portalul sacristiei, in stil gotic. Doua strane pictate, in stil baroc, dateaza din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.


Descrierea este gresita? Corecteaza
Pozitionare pe harta Cetatea Calnic

Pozitia nu este buna? Corecteaza
Localizare / Contact
Localitate: Calnic
Judet: Alba
Zona: Transilvania

Datele sunt gresite/incomplete? Corecteaza

Comentarii

Media 9.8 din 5 comentarii/note


GRATIELA - nota 9
2009-08-28

Am avut extraordinarul noroc de a gasi cetatea multumita aglomeratiei si mersului in pas de melc intre Sebes si Miercurea Sibiului.Am vazut o sageata minuscula ce preciza ca sunt 3 km. pana la cetate.Cand am ajuns nu ne-a venit a crede ochilor.O cetate saseasca bine intretinuta, unde fundalul muzicii medievale ye integra in atmosfera locului.Expozitia etnografica din turn si restaurarea cramei cetatii sunt extraordinare.Demni de toata stima sunt si acei oameni ce au grija de ea.


MIHAELA
2009-05-11

unde se afla mai exact Calnic, sunt din Aiud si as dori sa vad aceste locuri.


COSTESCU CLAUDIA CRISTINA - nota 10
2008-05-09

Stau in Calnic si pot sa spun ca cetatea este extraordinara, dar si satul.Sa veniti sa vizitati.Nu o sa regretati.


BADABOOM - nota 10
2007-06-18

Este ceva de-a dreptul incredibil ceea ce gasesti in acel sat!!Nu stiu cata lume stie de aceea cetate,dar este cu adevarat ceva ce nu prea vezi pe la noi,atat de bine si fidel restaurata! O sa revin si cu fotografii peste cateva zile!


BOGDAN CALANCEA - nota 10
2005-05-29

Din nou un obiectiv frumos, din fericire rastaurat, condus de oameni primitori, care stiu ce inseamna turism. Este unic, frumos si merita vizitat. Programati-va o iesire!


Ai fost aici ? Trimite un comentariu sau un sfat util celor care vor sa mearga aici

Va rugam sa folositi un limbaj civilizat, bazat pe experientele dvs. in acest loc. Sunt binevenite informatii despre acces, puncte de reper, preturi, experiente personale, etc...

Acesta NU este un forum de discutii. Vor fi aprobate doar impresii ale celor care AU FOST in acest loc.

Numele
* obligatoriu
E-mail
* obligatoriu, nu se face public
Varsta
ani
Nota
Comentariu
3 + 5 + 1 = Suma de verificare * obligatoriu

* Intreaga responsabilitate de orice natura asupra comentariilor revine autorilor. Mesajele sunt moderate si vor aparea in site numai dupa ce vor fi verificate. Ne rezervam dreptul de a nu publica mesaje cu continut nerelevant, vulgare, sovine sau rasiste, agramate sau gen chat/hi5, atac la alte comentarii, reclama mascata sau referiri la alte locatii, mesaje personale. Daca mesajele totusi contin informatii relevante vor fi editate eliminand portiunile in contradictie cu regula anterioara.

Informatii actualizate in 2005-05-29 | 5505 afisari