Hoinari prin Romania - Cazare si obiective turistice din Romania

Iulian Cozma outdoor adventures
Drumetii montane si schi de tura in Romania
mountainguide.ro

Dor de Duca
Agenda evenimentelor turistice din Romania
www.dordeduca.ro

Brasov Travel Guide
Ghid turistic al Brasovului: cazari, obiective turistice, restaurante, informatii utile
www.brasovtravelguide.ro

Cazare in Romania | Obiective turistice | Adauga unitate de cazare | Propune obiectiv turistic | Contact

Manastirea Frasinei din Muereasca
Cazare Manastirea Frasinei din Muereasca Oltenia
Informatii despre Manastirea Frasinei din Muereasca
Situata in comuna Muereasca, la 25 km de Rm. Valcea, Manastirea Frasinei are de fapt doua biserici.

Biserica Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului", cu intreg ansamblul de cladiri, in forma de cetate, este ctitoria Sfantului Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului, care a construit-o intre anii 1860-1863, an in care o si sfinteste. Pictura, facuta in ulei de pictorul ardelean Misu Pop, in stilul lui Tattarascu, a fost spalata in anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Aceasta biserica este monument istoric.

Biserica schitului vechi, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul", a fost construita din lemn de calugarii bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710 si reconstruita din zid in anii 1762-1763 de Carstea Iovipali si Damian Iovipali, frati hagii din Ramnic, impreuna cu Nicolita Iovipali, fiul lui Carstea, avand binecuvantarea episcopului de Ramnic, Filaret. In jurul acestui schit au existat chilii care insa nu s-au pastrat. Din anul 1787, din timpul razboiului ruso-turc, schitul este pustiit si ramane parasit pana in anul 1848, cand este refacut de calugarul cernican Acache, cu invoirea lui Gheorghe Iovipali, urmasul primilor ctitori. Acresta inchide pridvorul bisericii cu caramida, transformandu-l in pronaos, il zugraveste si reface incaperile chiliilor. Biserica veche pastreaza pictura din anul 1763, executata de Teodor Zugravul, cat si pe cea din tinda din anul 1848.

Paraclisul cu hramul "Sfintii Trei Ierarhi" cladirile de locuit dinspre miazazi si rasarit, au fost facute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Ramnicului-Noului Severin, care completeaza si aripa de miazazi si rasarit a cetatii monastice, pe partea de zid, care ramasese necompletata de Sfantul Calinic in anul 1888.

Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: in manastire nu au voie sa intre femei (numai in biserica de sus, in cea de jos au voie si femeile) si nu se gateste cu carne. In acest sens, Sfantul Calinic a asezat in anul 1867 o piatra de legamant la circa 2 kilometri de manastire, unde este astazi o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele ce vor calca hotararea sfantului. Iata ce spune textul gravat pe piatra de legamant:

"Acest sfant lacas s-a cladit din telmelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum: saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeusi a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine.
Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian. 1867"

Legamantul Sfantului Calinic se respecta cu strictete. Chiar in timpul pastoririi sale, cei care l-au calcat au fost pedepsiti aspru. Este cunoscut episodul tinerei pastorite din satul Muereasaca, care din greseala a trecut hotarul si s-a imbolnavit de epilepsie, fiind nevoita sa ceara ajutorul Sfantului Calinic, pentru a fi iertata si in acelasi timp tamaduita.


Descrierea este gresita? Corecteaza
Pozitionare pe harta Manastirea Frasinei

Pozitia nu este buna? Corecteaza
Localizare / Contact
Localitate: Muereasca
Judet: Valcea
Zona: Oltenia

Datele sunt gresite/incomplete? Corecteaza

Comentarii

Media 9.7 din 15 comentarii/note


COCA - nota 10
2013-08-26

am fost aici.frumos, mirific, linistitor sufleteste.am participat la slujba de te treceau fiorii, preotii cu glasurile lor de se auzeau din departare si foarte ospitalieri am servit masa de prinz acolo si a fost nemaipomenita. nu ocoliti acest loc. merita.


CLAUDIA - nota 10
2013-08-23

Accesul se poate face cu masina, drumul este asfaltat pana la manastire si se prezinta in conditii foarte bune, mai putin iarna cand ar putea intervenii anumite probleme datorita stratului de gheata sau polei care se poate depune. La manastire se ofera masa iar cazarea pentru 24h este gratis! Sunt cateva camere dar sunt foarte incapatoare. Asadar nu aveti nevoie de nimic decat de vointa si suflete deschise. Sa va ajute Dumnezeu! Eu nu pot sa va spun decat ca trupeste m-am nascut si am crescut in aceasta localitate iar sufleteste la acesta manastire.


AUREL - nota 10
2013-02-14

Recomand tuturor sa faca acest pas este adevarat ca NU SE POATE EXPRIMA IN CUVINTE CEEA CE SIMTI.


LOREDANA VASILE - nota 9
2011-06-27

Daca vreti sa simtiti si sa vedeti cu ochii vostri sufletesti si trupesti ce inseamna cu adevarat credinta, femei si barbati, tineri sau varstnici, nu pregetati si mergeti la slujbele care se tin acolo pentru noi toti. Cu siguranta ca va veti intoarce alti oameni.Schimbati radical in sensul bun. Domnul si Maica Domnului fie cu toti!


SIMONA - nota 10
2011-04-27

Am avut bucuria sa merg si eu la Muiereasca, credeti-ma la nici o manastirea n-am simtit prezenta lui Dumnezeu ca aici.Cuvintele sunt de prisos la adresa preotilor.pentru mine Parintele Victorian este un Sfant.Atata bunatate, modestie, dragoste, etc...n-am intalnit la nimeni in viata mea, defapt nici n-am crezut ca o sa intalnesc si ca exista asa un suflet curat si bun c-a dansul.Ma simt vinovata, am impresia ca mai cu multa putere se roaga pentru fetita mea, decat mine, si cine il cunoaste poate sa confirme ce fel de preot este prin vocea si blandetea cu care la inzestrat Dumnezeu.Ma rog bunului Dumnezeu zi de zi sa-l apere de vicleniile si toate primejdiile acestei lumi, sa-l tina sanatos si dumnezeu sa-l ocroteasca asa cum si dandul se roaga pentru noi toti care ii cerem ajutorul.Doamne ajuta!


IORDACHE GICU
2011-04-10

...una intreaba, sora de mai sus, si alta i se raspunde...CUM se ajunge fratilor ?


IOSIF ADRIAN-SPIRU - nota 10
2011-04-05

Am venit pentru prima data la Minastirea Frasinei in anul 1994, iar de atunci vin de doua sau trei ori in fiecare an. Este un locas sfint binecuvintat de Dumnezeu, unde am intilnit pe ace-i preoti minunati: staretul de atunci Parintele LAVRENTIE si alti preoti: GHELASIE, INOCHENTIE, DANIEL, IOANICHIE. Este un loc unde prin slujbele care se tin, iti gasesti linistea sufleteasca, rabdarea, calmul si puterea de a merge m-ai departe. Doamne Ajuta.


DOINA
2010-12-16

Deoarece am probleme de sanatate vreau sa merg in aceasta sambata (18.12.2010) la Manastirea Frasinei, la parintele Ioaniche. Cum este drumul? A fost cineva cazat aici? Se poate dormi, cate paturi sunt intr-o camera?. Daca mergi acolo ce trebuie sa duci (alimente sau bani). Stie cineva un numar de telefon de acolo? A fost cineva la acest parinte, cum se poate lua legatura cu el. Slujba Sf Maslu se tine in fiecare zi sau nuami miercurea sau vineria, cum este in Bucuresti. Multumesc mult de ajtor.


VALENTIN DULCA - nota 10
2010-10-29

Daca vei merge spre acest taram al credintei va trebui mai intai sa treci codrii de arama ai tinutului fermecator aflat intr-un loc uitat de Dumnezeu dar binecuvantat de puterea sa.Nu de mult m-am intors dintr-o calatorie, intro zona a Elvetiei dar la fel de Elvetian este si peisajul ce inconjoara manastirea Frasinei.Linistea, fosnetul frunzelor, adierea vantului, toaca, ori clopotul ce rasuna cristalin toate indeamna la credinta, credinta ca noi Oamenii avem lasat de la Dumnezeu acest tinut unic.


VALY
2010-10-22

Este uluitor de frumos, anii se intorc inapoi peisajul este mirific linistea aproape ireala iar peste toate troneaza, corul parintilor calugari ce aduc rugacine celor din jur.Daca ai nevoie de BINE mergi cititorule aici, vei vedea ca la noi frumosul inseamna murmur catre Dumnezeu.


ALEXANDRA - nota 10
2010-02-28

E o manastire foarte frumoasa...Nu ezitati samergeti...


PAULA - nota 10
2009-09-22

nu ezitati sa mergeti, o sa intalniti niste sf. parinti extraordinari acolo care va vor ajuta in problemele pe care le aveti


CRISTIAN SERBAN - nota 8
2009-06-17

Am fost, intr-o imprejurare neplanificata si sincer avea sa imi para rau sa nu fi trecut prin aceasta locatie; este de-a dreptul magnific si parca si oamenii sunt "muti"... Absolut superb!


ANONIMA - nota 10
2009-06-12

foarte frumos...daca aveti ocazia sa mergeti nu ezitati...


LUTESCU IONUT
2009-05-07

e o manastire foarte frumoasa, liniste, ordine etc mergeti si convingetiva


Ai fost aici ? Trimite un comentariu sau un sfat util celor care vor sa mearga aici

Va rugam sa folositi un limbaj civilizat, bazat pe experientele dvs. in acest loc. Sunt binevenite informatii despre acces, puncte de reper, preturi, experiente personale, etc...

Acesta NU este un forum de discutii. Vor fi aprobate doar impresii ale celor care AU FOST in acest loc.

Numele
* obligatoriu
E-mail
* obligatoriu, nu se face public
Varsta
ani
Nota
Comentariu
6 + 6 + 5 = Suma de verificare * obligatoriu

* Intreaga responsabilitate de orice natura asupra comentariilor revine autorilor. Mesajele sunt moderate si vor aparea in site numai dupa ce vor fi verificate. Ne rezervam dreptul de a nu publica mesaje cu continut nerelevant, vulgare, sovine sau rasiste, agramate sau gen chat/hi5, atac la alte comentarii, reclama mascata sau referiri la alte locatii, mesaje personale. Daca mesajele totusi contin informatii relevante vor fi editate eliminand portiunile in contradictie cu regula anterioara.

Informatii actualizate in 2009-05-07 | 36447 afisari