Cabana Omu – Muntii Bucegi

Zona: Muntii Bucegi
Telefoane: 0744567290 cabana, 0723625458 meteo
Pagina web: http://www.cabana-omu.ro/

Altitudine: 2505 m
Capacitate: 30 locuri in dormitor comun cu priciuri
Bufet permanent
Nu este izvor la cabana
Nu este curent electric

Istoric

Prima constructie pare a fi cea ridicata in 1888 de catre Siebenburgischer Karpaten Verein (SKV). Inaugurarea a avut loc la 2 septembrie iar cabana a fost cunoscuta sub numele de “Casa de piatra de la virful Omul”. In anul 1900 este construita o a doua cabana, din lemn, de catre Societatea Carpatina Sinaia. Cele doua constructii functioneaza o perioada simultan. In octombrie 1911 cabana de lemn este distrusa de un incendiu.

In 1924, Hanul Drumetilor, grupare constituita de citiva fosti membri ai STR, incepe realizarea elementelor unei cabane pe care intentionau sa o boteze “Casa Zorilor”. Acestea sint facute in curtea Fabricii de Hirtie a fratilor Schiel din Busteni urmind apoi sa fie urcate cu telefericul pe muntele Piatra Arsa si, de aici, transportate pe virful Omul. Hanul Drumetilor nu a putut duce pina la capat constructia, societatea dizolvindu-se in 1925.

In acelasi an lucrarea este preluata de Turing Clubul Romaniei care incepe asamblarea cabanei in luna septembrie. In ianuarie 1926 constructia era deja ridicata pe virf. Inaugurarea oficiala a avut loc la 7 august 1926. Intre 1936 si 1937 au loc lucrari de extindere, rezultatul fiind cladirea care se pastreaza aproximativ in aceeasi forma pina astazi.

De aici se pot face excursii spre Malaiesti, Babele, Pestera, Valea Cerbului

Dotari si facilitati: camere cu 2 ºi peste 8 paturi, grup sanitar in exterior, gaz metan,