Pensiunea Castel Haller, patru stele – Ogra

Adresa: Strada Principal, Nr. 466
Localitatea: Ogra
Judetul: Mures
Zona: Transilvania
Telefoane: 0747 049 819
E-mail: office@castelhaller.ro
Pagina web: http://castelhaller.ro/

Castelul Haller din Ogra are o istorie impresionanta. Construit in secolul XVII, acesta a fost, pe rand, in proprietatea mai multor familii nobiliare.

Localitatea Ogra e atestata documentar din anul 1376, cand aparea sub numele de „Poss.Wgra, Vgra”. Apartinand de-a lungul secolelor domeniului Sanpaul, istoricul de mostenire a satului Ogra se leaga de proprietarii comunei din apropiere. Astfel, prima proprietara a celor doua mosii a fost familia Szentpáli. Dupa disparitia acestei familii, in anul 1479, regele Matei Corvin a donat Sanpaul impreuna cu Ogra si cu alte sate lui Korvin János.

Nu peste mult timp, Ogra a intrat in posesia familiei Szengyörgyi, ca apoi, aceasta sa fie preluata de familia Hosszúaszói. Mai tarziu, proprietarul satului devenea protopopul Barlabási János. El a fost urmat de Alárdi Ferenc, apoi de Bátori Kristóf. Abia in anul 1609 domeniul Sanpaul si Ogra a intrat in posesia familiei Haller.

Edificiu luxos si preoti particulari Interiorul castelului Haller arata odinioara orbitor de luxos. Camerele erau boltite, iar incaperile erau decorate cu stucatura si pictura murala. Candelabrele erau aduse din Viena, iar mobilierul din lemn masiv din Paris. In acest edificiu deosebit exista si o capela romano-catolica privata in care slujeau calugari franciscani platiti si tinuti de stapanii castelului.

In secolul 20, dupa nationalizare au avut loc schimbari majore in castel, frumusetea originala a fost distrusa in favoarea kitch-urilor impuse de noile timpuri. Pictura murala a fost razuita aproape complet, peretii au fost zugraviti cu var sau cu huma, acoperisul impreuna cu tavanul au fost demolate si inlocuite cu unele de o calitate indoielnica, usile si ferestrele au fost si ele inlocuite cu altele mult mai potrivite mentalitatii vremii.

Aici a functionat de-a lungul anilor o scoala, un internat, sediul militiei si Consiliul Popular pana in 1990 cand cladirea a fost abandonata. Asa a ajuns in ruina castelul care pe vremuri era curtat de intreaga nobilime transilvaneana.

Este primul castel renovat si reamenajat in pensiune turistica din judetu Mures.

Situat la doar 17km de Targu Mures si 7 km de Aeroportul International Transilvania.

Este locul ideal pentru organizarea evenimentelor: nunta, logodna, botez, zii de nastere, baluri, conferinte, degustari de vinur etc.

Restaurantul si camerele spatioase si confortabile, amabilitatea unui personal bine calificat sunt garantiile unui sejur reusit.

Pensiunea dispune de 13 camere dintre care 1 apartament, dotate cu bai, cablu TV, mini-bar, linie telefonica interna si internationala, internet wireless.

Toate camerele sunt nou dotate cu mobilier stil vechi.

Restaurantul, situat la etajul I, va ofera prin servicii impecabile, o diversitate de preparate din bucataria romaneasca si internationala, vinuri de vinoteca si bauturi fine.

Pentru diverse actiuni, hotelul va sta la dispozitie cu o sala de conferinta cu capacitatea de 40-50 locuri.

Crama cu diverse sortimente de vinuri, are o capacitate de 100 persoane, unde se pot organiza degustari de vinuri si mese festive.