Alba Iulia

Localitatea: Alba Iulia
Judetul: Alba
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Situat in vestul Transllvanlei, la confluenta Muresului cu Ampoiul orasul este strajuit spre est de marginea Podisului Secaselor, iar spre vest de dealurile premontane ale muntilor Trascau si Metaliferi.

Alba Iulia s-a format pe locul unei asezari neolitice ale carei dovezi de cultura materiala pot fi vazute in muzeul local. In imediata apropiere a orasului s-au descoperit, in 1959, urmele unei mari cetati fortificate cu santuri, valuri de pamant si metereze de lemn, datand din perioada de inceput a epocii fierului. La 10 km de oras, pe inaltimea Piatra Craivii, s-au descoperit in 1960 vestigiile unei stravechi si importante asezari dacice. In antichitate s-a numit Apulum.

In vremea stapanirii romane, asezarea si-a pastrat vechiul nume si a cunoscut o perioada infloritoare, ajungand municipuum (160) si colonia (180). Aici si-a avut resedinta guvernatorul Daciei Superioare si apoi guvernatorul general al celor trei Dacii. Tot aici a fost sediul Legiunii a Xlll-a Gemina, localitatea devenind astfel cel mai mare centru roman din Dacia. Sapaturi arheologice au scos la lumina, intr-o necropola, numeroase dovezi de continuitate a prezentei populatiei autohtone dupa retragerea administratiei romane. De altfel in secolele IX-X aceasta localitate (purtand numele Balgrad – Cetatea Alba) era centrul formatiunii prestatale romanesti de pe valea mijlocie a Muresului, iar in 1201 exista aici un „voievod” – nume mostenit de la vechea formatiune politica.

De-a lungul evului mediu, orasul a trait evenimente memorabile: infiintarea unei episcopii catolice (sec. Xl), atacuri ale tatarilor (1241. 1658, 1661), stabilirea capitalei Principatului Autohton Transilvania, intrarea triumfala a lui Mihai Viteazul la 1 noiembrie 1599 cand a unit sub sceptrul sau Tara Romaneasca cu Transilvania iar apoi si cu Moldova. Din initiativa acestui voievod a luat fiinta aici o mitropolie ortodoxa, pe langa care s-a creat si o tipografie de sub teascurile careia au iesit carti in limba romana ca: Gromovnicul (1639), Noul Testament de la Balgrad (1648), Bucoavna (1699). Alte evenimente demne de amintit: infiintarea unei scoli superioare, Academia de obste (1622), inaltarea unei cetati (1714-1741), executia lui Horea si Closca – conducatori ai rascoalei taranesti din 1784, ambii zdrobiti cu roata la 28 februarie 1785, pe platoul de pe Dealul Furcilor.

In epoca moderna. orasul a fost martor si participant activ la un eveniment de o deosebita insemnatate istorica pentru tara noastra: la 1 decembrie 1918, aici a avut loc Marea Adunare Nationala, la care au luat parte peste 100 000 de locuitori din toate partile Transilvaniei, din Maramures, Crisana si Banat. Ei au adoptat Declaratia de unire a Transilvaniei cu Romania, act care a dus la infaptuirea statului national unitar roman.