Avenul din Fata Muncelului (Avenul V5) – Muntii Apuseni

Localitatea: Muntii Apuseni

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Avenul din Fata Muncelului a fost descoperit in anul 1986 de speologul oradean Paul Damm, de la Clubul Z Oradea si explorata de-a lungul anilor de speologi de la Politehnica Cluj, cluburile oradene Z, Cristal si alte cluburi din tara. Avenul din Fata Muncelului are cea mai mare adancime din Romania si urmeaza sa fie si cea mai lunga pestera de pe teritoriul tarii.

Intre anii 1988 si 1989 au fost fortate doua stramtori, cea de-a doua avand nevoie de un timp de 40 de ore pentru a fi depasita. Astfel au fost descoperite Complexul Salilor Mari, alaturi de Galeria Meandrului si de Reteaua Paralela. In august 1988 s-a facut pentru prima data cartarea si s-au masurat aproximativ 300 metri in lungime si o denivelare de -104 metri.

Anul urmator s-a facut topografia sectorului care era cunoscut in acel moment. In acelasi timp au inceput derocarile spre finalul Salii cu Aragonite aflat la adancimea de -77 metri. Aceasta lucrare a fost dusa la final in luna august a lui 1991. In 1992 s-a atins sifonul de la cota -273 metri pana in punctul in care lungimea era de 1.446 metri.

In anul 2008 s-a facut jonctiunea intre V5 si pestera aflata la foarte mica distanta, Frigiderul lui Gigi, si astfel s-a format arie imensa din punct de vedere al galeriilor care se intind pe peste 50 km, practic, sub tot Platoul Padis.