Baile Aquae – Calan

Localitatea: Calan
Judetul: Hunedoara
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Baile Aquae se afla pe maulul stang al raului Strei, la altitudinea de 230 m. Ele sunt situate la cca 2 km N de orasul Calan, pe soseaua DN 66 (respectiv E 79).

Este probabil, ca aceste ape tamaduitoare ale bailor, sa fi fost folosite inainte de ocupatia romana, deoarece, pe aceste meleaguri au trait dacii, iar asezarea s-a numit Idata. Baile au fost foarte cunoscute si utilizate de catre romani, de unde si denumirea latina de aqvae (Apele), existenta lor fiind atestata de inscriptia „GENIO PAGI AQUAENSIS”, ce se afla pe o piatra din altarul bisericii de la Streisingeorgiu, cat si de inscriptiile cu caracter votiv pe care cei vindecati le puneau in cinstea zeilor. Inscriptiile, puse de bolnavi sau de cei care vizitau Baile, sunt adresate zeilor vindecatori Hercule, Aesculap, Nimphe, Mitras sau invoca zeul de casa, cum ar fi Silvanus.

Izvoarele termale de la Aquae erau cunoscute, ele fiind insemnate pe harta Tabula Peutengeriana printr-un desen special „ … format dintr-o cladire cu curte centrala”. Acest semn de pe harta indica bai termale importante.

Bazinul roman se mai poate vedea si astazi, este sapat in stanca, are perimetrul de cca 94 m, lungimea de 14, 2 m, latimea de 7, 5 m si adancimea de 4 m. El (numit popular „lingura”) este alimentat de trei izvoare care tasnesc din fundul bazinului. Scurgerea apei se face printr-un jgheab sapat in piatra. Acest „Izvor al romanilor” a fost decolmatat si inca mai produce. Apa acestor izvoare se mentine la o temperatura de 23 – 24º C.

Utilizand cele sapte izvoare captate in zilele noastre, in zona s-a dezvoltat o microstatiune cunoscuta nu numai pe plan local.

Dupa punerea in functiune, in 1980 a celui de-al treilea furnal, apoi a fabricii de aglomerat si a cocseriei, peste Bai ploua cu funingine, cenusa si praf de carbune. Colmatarea izvoarelor termale in bazine si intensa poluare a zonei cu funingine de la Combinatul Siderurgic Calan au determinat decaderea acestei statiuni.
In anul 1995 activitatea a fost reluata de catre S.C. Metaloterm S.R.L. Calan, deschizandu-se noi perspective statiunii.

In prezent apa termominerala a sondei 4371 H este utilizata in cinci bazine din care unul este acoperit. Temperatura apelor este cuprinsa intre 27 – 29º C. Apa scoasa de sonda este termominerala, bicarbonata, clorurata, calcica, sodica, magneziana cu o culoare galben rosiatica, indicand un continut sensibil mai ridicat de fier (in mg % la 1 kg apa: 63, 3HC ; 4, 5 Cl– ; 7, 6 Na+; 11, 3 Ca++; 38, 1 Mg++; 0, 51Fe++; 3, 5 S ).

Efectele terapeutice ale acestor ape termale sunt folosite in tratamentul reumatismului degenerativ, spondiloza, artroza, poliartroza, reumatismului extraarticular (tendinoza, tendomioza, tendoperiostoza, periartritis humeroscapularis), bolilor reumatice inflamatorii (stari dureroase ale incheieturilor), a unor boli de piele si a neurasteniei.
In prezent statiunea are un restaurant de 125 locuri, terase, 14 casute cu cate 2 locuri, locuri de joaca pentru copii, teren de tenis, teren de volei, spatiu mare pentru parcarea autoturismelor. In jurul bazinelor sunt 20 cabine si dusuri, discoteca in aer liber.

Zona fiind bogata in vestigii istorice, de la Baile Aquae se pot face excursii la: Biserica de la Strei (5 km), Biserica de la Streisingeorgiu (4 km), Manastirea Prislop (20 km), Biserica si Castelul de la Sintamaria Orlea (27 km), Biserica de la Densus (39 km), Castelul Corvinestilor (16km), Parcul Dendrologic de la Simeria (14 km), Rezervatia de zimbri din padurea Slivut – Hateg (18 km), Pestera Cioclovina (18km), Piatra Rosie – ruine din complexul cetatilor dacice (25 km).

De aceste Bai este legata si legenda celor Trei zane surori, in care se povesteste cum cele trei zane si-au pus priceperea la lucru, pentru a vedea care dintre ele sunt mai de folos omenirii. Zana cea mica iubea artele si stapanea taina tamaduirii bolilor si fiind mai inteleapta strabatuse muntii si vaile pana a gasit un izvor cu apa fierbinte, datatoare de sanatate. Ea a sapat o scaldatoare pe care a pus-o in grija unei tamaduitoare din muntii Daciei. Dupa ce savarsira lucrarile, zanele incepura a astepta pretuirea oamenilor. Cu vremea oamenii incepura a cauta baile tamaduitoare, alinandu-si suferintele. Vestea izvoarelor strabatu pana departe. Se povesteste ca insusi marele Decebal cobora din cetatea sa pentru a-si intrema trupul ostenit in atatea razboaie.