Bastionul Graft – Brasov

Adresa: str. Dupa Ziduri
Localitatea: Brasov
Judetul: Brasov
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Construit in a doua jumatate a secolului XVI face parte din centrura de fortificatii a ansamblului arhitectural Cetatea Brasovului.

Bastionul Graft din Brasov sau Bastionul Poarta (germana Torrbastei), cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit intre anii 1515 – 1521, fiind menit sa faca legatura intre ostenii din cetate si Turnul Alb. Pozitia sa, aflata aproape la mijlocul laturii de nord-vest a cetatii, a facut ca bastionul sa capete si o alta importanta. Din el erau aparate poteca ce trece pe langa paraul cu acelasi nume, precum si zidurile exterioare din acea parte. Pentru aceasta, bastionul avea goluri de tragere si guri de pacura care s-au pastrat pana astazi.

Din cauza unei inundatii mari, in urma unei ploi torentiale la 24 august 1809, zidul exterior de incinta a fost mult slabit prin spalarea fundatiilor. De aceea, arhitectii orasului au gasit o solutie prin construirea a trei arcade de sprijin, peste parau, in 1822. In secolul XX, cand zidul a fost strapuns pentru a asigura a doua iesire a cinematografului Corso si cu ocazia constructiei unei case de locuit pentru fabricantul Friederich Czell, doua dintre arcade au disparut, o data cu portiunea de zid care le sprijinea.

Inscriptia de pe peretele nordic al Bastionului Graft, initial in opt randuri in mare parte ilizibila, nu a mai putut fi restaurata, deoarece nu s-a identificat nici o copie a ei.

Renovat in 2003, inauntrul bastionului s-a amenajat un punct muzeal si un magazin de produse mestesugaresti