Biserica – Bogata Olteana

Localitatea: Bogata Olteana
Judetul: Brasov
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Biserica s-a sfintit la 22 august 1982 cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Planul bisericii este clasic, ortodox, in cruce, accesul facandu-se prin pridvorul cu cei patru stalpi masivi din piatra, apoi se trece prin vestibul in pronaos, care are o largime de 5, 7 metri si o lungime de 6 metri. Naosul, despartit de pronaos printr-o arcada larga, are dimensiunea de 6 pe 6 metri, fiind flancat de cele doua abside laterale, hore, iar spre cat se deschide altarul cu absida lui. Deasupra naosului se dezvolta boltile turlei patocratorului suprapuse dupa modelul moldovenesc.

Inaltimile interioare precum si cele exterioare decurg din dimensiunea planului orizontal. Cand intri in pronaos, privirea poate cuprinde intreg interiorul, spre centru, sus, la turla, pana la pantocrator, la cota de 18 metri.

Zidaria este opera unui roman de origine italiana, Francisc Dibernardo, pietrar de meserie, care pana la varsta de 70 de ani nu mai construise nimic, nici macar o casuta cat de mica, si care nici dupa ce a lucrat sase ani la biserica, punand cu mana fiecare piatra la locul ei, numerotata dupa planurile arhitectului Cretoiu, nici dupa aceea nu a mai construit absolut nimic.

Fresca este opera pictorului Costin Ioanid. Icoana de pe turnul de hram s-a realizat din mozaic de Murano. Sculpturile in marmura sunt opera sculptorului Constantin Stefan. Sculpturile in lemn sunt opera sculptorului Grigore Dumitrescu dupa desenele arhitectului Nicolae Cretoiu. Ferestrele termopan s-au montat in anul 1999, din donatii, prin grija si la initiativa lui Nicolae Stefan. Acoperisul din tigla s-a reconstruit prin donatii in 2006 tot prin grija si la initiativa lui Nicolae Stefan.