Biserica de lemn Josani – Budesti

Localitatea: Budesti
Judetul: Maramures
Zona: Maramures

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Biserica din Josani (Vincesti) construita in 1643 din lemn de stejar este inchinata Sf. Nicoara (vechea denumire a Sf. Nicolae).

Particularitatile acestei constructii – are in jurul turnului principal 4 turnuri mai mici, nemaiintalnit in Maramures, influenta probabila a stilului gotic occidental (inseamna ca biserica, prin Consiliul sau poate rosti pedeapsa capitala asupra raufacatorilor).

In interiorul bisericii se pastreaza camasa de zale si coiful legendarului haiduc maramuresan „Pintea Viteazul”, lasata in grija bisericii dupa lupta cu tatarii de la 1717.

Pictura facuta in stilul „miniaturilor”, poate fi vazuta de aproape ca fiind foarte expresiva, fiind facuta si restaurata de Alexandru Ponehalschi la 1760. Arhitectura a fost modificata prin prelungirea bisericii in secolul XIX. Decoratia tamplei altarului aminteste de pictura bisericilor din Catalonia din secolele XIII-XIV. Pictura are o valoare deosebita prin reusita artistica expresiv executata. Ea poseda inscriptii explicative in slavona dar si in romana, cu litere chirilice facute cu ocazia restaurarilor.

Pictura icoanelor pe lemn si pe sticla aflate in biserica se remarca prin armonia culorilor si simplitatea liniilor intregind cadrul de mare profunzime al lacasului de cult.