Biserica de lemn – Poienile Izei

Localitatea: Poienile Izei
Judetul: Maramures
Zona: Maramures

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Biserica este amplasata la aproximativ 200m de centrul satului in incinta cimitirului plin de iarba si arbori fructiferi care ocupa un teren in panta.

Pe un soclu scund de piatra, ea are baza in cadru de barne masive de stejar, care sustine intreaga constructie. Peretii sunt de barne de brad de forma paralelipipedica (fiecare avand 25 cm grosime si intre 40-60 cm inaltime) dispuse in straturi orizontale (Blockbau), si asamblate in „coada de randunica”.

Planul biserii contine porticul, pronaosul, naosul si altarul. Porticul nu face parte din structura originara, el fiind adaugat ulterior. Structura este formata din noua stalpi de brad, parapetul este din placi verticale decorate, accesul este pe partea sudica. Peretele dintre pronaos si naos este strapuns de o usa. Ulterior, de o parte si de alta au fost practicate doua brese rectangular-orizontale pentru a usura participarea femeilor la slujba. Pronaosul este acoperit de un inalt plafon care nu are nici o fereastra. Naosul are o largime de 5m pana la inaltimea de 2, 20 m unde peretii se afunda 60 cm (se retrag catre interior sprijinandu-se pe doua barne incastrate in pereti).

La vest de naos a fost construita tribuna pentru cor. Naosul este luminat prin opt ferestre, 4 la sud si 4 la nord (doua pe peretii inferiori si doua pe peretii superiori ai naosului). Acoperisul este etajat: nivelul inferior este prevazut cu o streasina larga care inconjura biserica de jur imprejur, inclusiv porticul, in timp ce nivelul superior (deasupra ferestrelor de sus cuprinzand pronaosul, naosul si altarul).

Acoperisul unic, in patru pante, foarte inclinate catre sud si nord, si aproape verticale catre vest si est; varful acoperisului este mai tasat deasupra altarului. Biserica a fost pictata in intregime in 1794 de catre Gheorghe din Dragomiresti conform mentiunii din inscriptia de la piciorul boltii din naos, desfasurata pe peretele din partile de sud, est si nord: „s-a inceput pictarea acestei sfinte biserici in timpul vietii inaltimii sale imparatul Franz si a excelentei sale episcopul Andrei Bacevski”. Tema dominanta a pronaosului este judecata de apoi care ocupa peretele de vest si de nord.