Biserica de lemn Sfantul Nicolae – Ponoarele

Localitatea: Ponoarele
Judetul: Mehedinti
Zona: Oltenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00)

Biserica de lemn cu hramul Sfantul Nicolae este un obiectiv turistic religios declarat monument istoric. Biserica din lemn de stejar are aspectul unei casute de lemn, cu pridvor sprijinit pe stâlpi de lemn legați între ei în arce frânte si cu turla clopotniță.

Biserica a fost ridicată și sfințită în anul 1851 pe ruinele altei biserici. Se spune că prima biserică a fost ridicată de călugărul Nicodim. După Catagrafia din 1840 biserica a fost ridicată în 1695 de Pârvu Buce, Radu Răduică, Ilaș Curuiuc și Miloș Crăciunescu. După Radu Crețeanu, conform inscripției săpate pe tocul ușii de la intrare: „luna lui aprilie, 22 leat 7274” anul construcției este 1763. O altă dată, inscripționată pe ușile împărătești, este „1880, Fevrua. 28”. Biserica cunoaște în existența ei mai multe refaceri radicale, adică reconstrucții din temelii, ceea ce explică controversele legate de anul construirii ei.

Pe fațadă se află icoana de hram. Cea mai veche icoană din biserică se află în pronaos și îl reprezintă pe Sfântul Ioan Botezătorul ținând în mână o cupă și sub ea un papirus pe care este scris: „pocăiți-vă că s-a apropiat înperăția ceriuriloru”. Este singura icoană din secolul al XVIII-lea ce se mai păstrează în Mehedinți, majoritatea fiind repictate.