Biserica Dragos Voda – Putna

Adresa: Putna
Localitatea: Putna
Judetul: Suceava
Zona: Bucovina

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Ctitorie a lui Dragos voda, construita in 1346 este prima biserica din Europa construita potrivit ortodoxismului. La momentul respectiv a reprezentat bastionul crestinatatii fiind prima biserica ortodoxa din Europa, iar pentru acest lucru este unica.

La dorinta lui Daniil Sihastru, Stefan cel Mare a dezasamblat in intregime aceasta bisericuta, care inital a fost mult mai in jos de Suceava (imbinarile scandurilor sunt in coada de randunica) si, in aceeasi noapte o aduce unde se afla si astazi, langa Putna la cca 200 metri, o reasambleaza, iar in zori pleaca sa se lupte cu turcii. Mutarea acesteia s-a facut cu scopul de a o proteja de navalirea turcilor, care isi propusese incendierea acesteia.

In aceasta bisericuta se afla la mare loc de cinste, un segment din trunchiul unui copac despicat de un tanar in anul 2003 in care a gasit o cruce. Fiind considerat semn ceresc, trunchiul a fost asezat langa icoane in fata iconostasului, locuitorii zonei crezand in puterea divina a acestuia. De remarcat ca semnul crucii din acest trunchi seamana izbitor cu crucea ridicata pe inaltimea din stanga intrarii in Putna.