Biserica Fortificata – Apold

Localitatea: Apold
Judetul: Mures
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Nu se poate stabili cu exactitate ordinea fazelor de constructie, dar s-a presupus ca o parte dintre structuri dateaza din secolul al XIII-lea. Totusi, ansamblul din jurul bisericii fortificate din Apold a fost inchegat in decursul secolelor al XV-lea si al XVI-lea. Marele portal gotic de pe fatada vestica a bisericii este in acelasi timp si intrarea in clopotnita.

In decursul vremii, turnul acesteia a fost inaltat, ferestrele i-au fost ingustate si au fost amenajate creneluri. Intr-o nisa exterioara de la nord mai locuieste inca Bogdan Misil, o figurina de lemn de felul celor din turnul de la Sighisoara, care se misca la fiecare bataie a orologiului din clopotnita.

Fortificatia are o incinta dubla si neregulata. Zidurile interioare masoara azi doar un metru, diferenta pana la inaltimea originala de patru metri pierzandu-se in decursul timpului. Intrarea principala in incinta veche, datand din secolul al XV-lea, se face prin Turnul Ovazului, inalt de trei niveluri si situat la sud-vest, folosit o scurta vreme pentru depozitare. Turnul, multifunctional, mai pastreaza si o rasnita manuala pentru vremurile de asediu.