Biserica Fortificata – Harman

Localitatea: Harman
Judetul: Brasov
Zona: Transilvania
Pagina web: http://www.harmaninfo.com/

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Biserica fortificată din Hărman a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea.

Biserica romanica trinavata, dedicata Sfantului Nicolae, pastreaza absida semicirculara si ferestrele originale cu urme de picturi murale vizibile la exterior. Sub influenta arhitecturii gotice de factura cisterciana, in partea superioara a peretilor navei centrale au fost practicate ferestre polilobe, iar borul patrat a fost flancat de capele rectangulare. Capela sudica, astazi lapidariu, pastreaza bolta semicilindrica si ferestrele bifore romanice, in timp ce interiorul capelei de nord, transformata in sacristie si acoperita cu bolta in plasa in jurul anului 1500, se afla mai multe console figurative si piscina pentru obiecte liturgice. Navele laterale ale bisericii pastreaza sistemul de boltire in cruce pe ogive si cateva chei de bolta figurative, in timp ce boltile navei principale si corului, distruse de un incendiu, au fost refacute in anul 1595.

Turnul de clopotnita de pe latura de vest a fost construit in secolul al XIV-lea. Incinta inelara a cetatii din jurul bisericii a fost intarita in secolul al XV-lea cu turnuri prismatice care dau ansamblului expresia volumetrica specifica cetatilor medievale, amenajarile defensive incluzand un sant inundabil si un zwinger pe sud-est. La interiorul zidului de incinta, camarile de provizii au fost dispuse perimetral pe doua niveluri, si ca particularitate, deasupra navei laterale de sud a bazilicii.

La parterul turnului de est al cetatii se pastreaza capela funerara din secolul al XIV-lea, ce adaposteste valoroase picturi murale in stil gotic tarziu, datand de la sfarsitul secolului al XV-lea. Frescele, alcatuind unul dintre putinele ansambluri medievale pastrate integral in Transilvania, ilustreaza trei teme iconografice majore: Judecata de Apoi, Rastignirea si Glorificarea Sfintei Fecioare Maria.