Biserica Fortificata – Lazarea

Localitatea: Lazarea
Judetul: Harghita
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Biserica a fost construita in sec. al XIII-lea. In sprijinul acestei afirmatii vine decoratia pe perete, crucea consecrativa si fantana pentru botez. Primele date istorice despre biserica au aparut in Schematism: „Paroline orige ad a 1235 refertur. Id constat candem magne esse anticvitatis”.

La cererea ministrului Teleki Pal, in 1941 a sosit la Lazarea Van Gondys un savant din Olanda, profesor universitar din Utracht, specializat in cercetari gotice, romane si bizantine. El a descoperit decoratia pe partea stanga podului bisericii, numita „caine alergator”, care dovedeste ca biserica a fost construita in stil romanic.

In sec. al XV-lea biserica in stil romanic lazarean a devenit o biserica gotica. Aceasta a fost a doua biserica. Inscriptia turnului din aceasta epoca „FUNDEMANTUMA 1488” dovedeste acest lucru.

Valorile bisericii:
– Decoratia pe partea stanga a podului bisericii – „caine alergator”
– Crucea consecrativa din sec al XIII-lea
– Fantana pentru botez din sec. al XIII-lea, care a fost descoperita de Kopetczy Sebestyen
– Sfesnicul triagulum facut de un locuitor lazarean, cu inscriptia: 1961 opera Stefani Jakob
– Sub locul cel sfant a bisericii exista o cripta cu niste sicrie ale familiei regalel. Numai despre doua sunt date exacte: Lazar Sigismund (1752-1832) si fiica lui, Lazar Iozefa (1802-1838)