Biserica Romano-Catolica – Sebes

Localitatea: Sebes
Judetul: Alba
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Situata in partea de nord-est a cetatii biserica fost ridicata si a servit initial ca manastire a calugarilor dominicani. Prima mentiune documentara a dominicanilor la Sebes este din anul 1322.

Dominicanii si-au construit manastirea la limita estica a perimetrului localitatii, aceasta fiind ulterior inglobata in incinta fortificata. Asezamantul ocupa o parcela limitrofa coltului nord-estic al curtinei, in dreptul turnului poligonal de astazi.

In anul 1524, in manastirea din Sebes traiau sapte calugari dintre care doi erau mestesugari. Ultima relatare documentara despre manastire dateaza din anul 1539. Manastirea a fost parasita probabil cu ocazia secularizarii averilor manastiresti, dupa victoria Reformei in Transilvania.

In anul 1731, cand primaria orasului a cedat manastirea ordinului franciscan, cladirile erau in stare de ruina. Din intregul ansamblu s-au pastrat doar zidurile, boltile fiind integral refacute in stil baroc.

Biserica dominicana din Sebes mai pastreaza din faza gotica contrafortii corului si pe cei ai navei. Deschiderile ferestrelor au fost modificate sau partial obturate. Din claustru se mai pastreaza doar incaperile din aripa rasariteana si coridoarele spre curte de la est si sud.
Biserica a fost restaurata in anii 1921-1922, insa cutremurul din 1940 o avariaza grav. Lucrari de reparatii s-au inregistrat si in anii 1959-1960 si 1970.

Actualmente biserica manastirii apartine ca lacas de cult parohiei romano-catolice din localitate. Fostul claustru este utilizat ca spatiu de locuit si drept sediu al comunitatii italiene din Sebes.