Biserica Sf. Nicolae – Agnita

Adresa: Grivita nr. 4
Localitatea: Agnita
Judetul: Sibiu
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

A fost construita in anul 1795 -1797. Ctitorii bisericii au fost Dumitru Orghidan si Radu Bogdan, doi negustori brasoveni, care au ctitorit si alte biserici in Ardeal.

In peretele din dreapta bisericii, in Sfantul Altar, se gaseste gravata in piatra inscriptia cu numele ctitorilor bisericii si data zidirii acesteia.

Biserica in exterior are forma de corabie, iar in interior respecta stilul bizantin cu cupola si bolti in altar, naos si pronaos.

Biserica este construita din piatra, caramida, tigla si lemn. De multe ori locasul de cult a fost reparat. Intra anii 1980 – 1983 biserica a fost imbracata intr-o frumoasa haina picturala de catre pictorul Vasile Blend.

Intregul mobilier este sculptat din lemn de stejar, executat la atelierele Patriarhiei din Bucuresti.

Intre anii 1994 – 1995 cladirii bisericii i s-a mai adaugat un nou edificiu, clopotnita, in care s-au ridicat cele doua clopote vechi cu care a fost inzestrata biserica, la care s-a mai adaugat inca unul mai mare.

Alaturi de biserica se afla casa parohiala cu aceeasi vechime ca si biserica. Aceasta cladire a fost prima scoala romaneasca din Agnita. In prezent in aceasta cladire se afla Muzeul Protopopiatului Agnita, care contine: icoane pe sticla, icoane pe lemn, carte veche romaneasca, etc.
In aceasta biserica se oficiaza slujbele cultului ortodox pentru toate trebuintele credinciosilor.

Biserica Sfantul Nicolae, alaturi de prima scoala romaneasca si de colectia muzeistica sunt obiective ale Patrimoniului Cultural din Agnita si din punct de vedere spiritual, de vizitare pentru totii calatorii si vizitatorii straini si localnici.