Capela Inima Reginei Maria – Bran

Localitatea: Bran
Judetul: Brasov
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Capela este construita intr-o stanca a Magurii Braului, de catre Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, pentru a adaposti in Romania vasul cu inima reginei. Capela “inima Reginei Maria”din Bran este copia fidela a capelei Stella Maris din Balcic.

In ultimul testament redactat in 1933, cu 5 ani inainte de a muri, Regina Maria cerea ca trupul sa ii fie inmormantat la Curtea de Arges iar inima sa in capela resedintei de la Balcic. Astfel, dupa moartea Reginei Maria inima sa a fost imbalsamata, pusa intr-o caseta de argint octogonala, invelita intr-un steag dublu care avea pe o parte drapelul Romaniei si pe cealalta steagul Marii Britanii, asezata intr-o pretioasa caseta de bijuterii, din argint aurit si cu ornamente din pietre pretioase pe care era gravat: ALTETEI SALE PRINCIPESA MARIA A ROMANIEI:DOAMNELE ROMANE.

Aceasta caseta a fost primita din partea doamnelor romane cu ocazia vizitei Reginei Victoria I a Regatului Unit in Romania. Dupa ce au fost depuse la Cotroceni, regele Carol al II-lea impreuna cu fiul sau Mihai au indeplinit dorinta testamentara a Reginei Maria ducand caseta care continea inima reginei in Capela Stella Maris de la resedinta reginei din Balcic unde a fost depusa cu toate onorurile. Tunurile distrugatorului “Regina Maria”au tras 21 de salve iar gornistii companiei de marina au sunat stingerea.

Dupa 1940 cand Romania a pierdut Cadrilaterul, Principesa Ileana i-a ordonat administratorului resedintei sale de la Bran, generalul Zwiedineck sa aduca inima mamei sale de la Balcic in Romania pentru a fi inmormantata la Bran unde a fost a doua resedinta a mamei sale. Asfel s-a pornit constructia Capelei “Inima Reginei Maria”de la Bran care a fost finalizata in 1941, unde au fost depuse casetele cu inima reginei intr-un sarcofag de marmura. Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria in timpul vietii.

In 1968, in perioada comunista, capela a fost profanata iar inima reginei a fost scoasa din sarcofagul de marmura si din casetele de argint care au fost incluse in Tezaurul Istoric al Romaniei, mutata intr-o cutie de plasic si dusa in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei pentru ca dupa trei ani sa fie mutata pe un raft din Muzeului National de Istorie al Romaniei din Bucuresti, unde se afla si astazi.

Inca din 1995 s-au inceput lucrari de restaurare a capelei cu ajutorul Parohiei Bran la initiativa istoricului Nicolae Pepene si lui Emil Stoian, presedintele Asociatiei “Fiii si Prietenii Branului”de a aduce inima Reginei Maria inapoi la Bran dupa terminarea lucrarilor de revovare si sfintire ale capelei.