Capela Salvator – Sumuleu

Localitatea: Sumuleu
Judetul: Harghita
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Nu dispunem de date precise privind construirea capelei. Losteiner Leonárd, istoricul ordinului, mentioneaza ca Marele Huniade si Capistrano in 1456, in ziua Schimba riila fata a Mantuitorului, 8 august, au castigat batalia implorand numele Mantuitorului, adica, a fost construita in amintirea victoriei asupra turcilor de la Belgrad (1456).

Capela, construita dintr-o singura nava, boltita, cu sanctuarul de forma patrulaterala, a fost ridicata in a doua jumatate al sec. al XV-lea. In jurul anilor 1680 a fost largita cu sprijinul lui Mikes Kelemen si al lui Kálnoki Sámuel, cancelar al Transilvaniei.

Tavanul este casetat-pictat; casetele sunt ornamentate cu motive vegetale baroce si cu portrete de apostoli, pustnici, sfinti franciscani si iezuiti. Casetele parapetului corului sunt pictate cu ornamente florale, cu portrete ale Sfintilor regi Stefan si Ladislau si al Sfantei Maria. Casetele boltii si ale parapetului corului au fost pictate in jurul anilor 1800.

Altarul principal, reprezentandu-l pe Mantuitor incadrat de portretele apostolului Ion si a Sfantei Ecaterina a fost ridicat in 1679 din donatia sotiei lui Haller János, Kornis Katalin. Tot la sfarsitul sec. al XVIII-lea au fost sculptate si pictate si altarul lateral sudic (Vir Dolorum) si cel nordic (Sfanta Maria cu Pruncul Isus).

Pe peretele sudic este un portal gotic cu inscriptia „Renov Salvator 1678”, intrarea initiala a capelei. In evul mediu capela a fost inconjurata de un zid de apa rare.

Prin arhitectura si interiorul ei artistic, capela Salvator este o ma rturie semnificativa si interesanta a goticului, renasterii si barocului provincial.

Crucea cu inscriptie, bogat ornamentata, din fata intrarii a fost ridicata in 1876 de credinciosii din Joseni in memoria victoriei din 1567.