Casa Cartianu – Cartiu

Localitatea: Cartiu
Judetul: Gorj
Zona: Oltenia

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Cladirea, care ocupa o pozitie pitoreasca pe malul paraului Cartiorul, a fost realizata la sfarsitul sec. al XVIII – lea.

Construita la inceput sub forma unei cule, aceasta a suferit de-a lungul timpului mai multe interventii, dezvoltandu-se ulterior in forma in care se gaseste astazi si care este un exemplu al modului de intelegere a asocierii structurilor de lemn si formelor de zidarie, nota dominanta a arhitecturii din zona subcarpatica.

Dispusa pe trei nivele, casa prezinta un nucleu de trei incaperi la etajul I si etajul II, fiecare din acestea, avand pe latura de vest adosat probabil, ceva mai tarziu, un corp ce adaposteste grupurile sanitare. Ceace da o nota de unicitate monumentului sunt salba de pridvoare realizate pe toate laturile cat si scarile de acces care realizeaza legatura pe verticala.

Parterul, care este usor scobit sub nivelul solului, cuprinde doua beciuri cu intrari separate, legate pe latura de est printr-o sala deschisa, avand ca elemente de decor doua arce masive din zidarie mixta – piatra si caramida. Aerisirea acestor incaperi se realiza prin ferestre de dimensiuni relativ mici, care prin modificarile ulterioare, au fost partial inchise. Pe laturile de nord si sud au fost realizate ca urmare a maririi casei cate o incapere care era menita sa adaposteasca animalele mici.

Etajul I, prezinta, asa cum aminteam mai sus, in jurul nucleului de trei incaperi, perimetral, un pridvor amplu, intrerupt pe latura de est de um masiv de zidarie, strabatut de trei deschideri terminate la partea superioara in arc in plin cintru.

La etajul II, impartit in acelas fel ca si primul, pridvorul este delimitat numai de stalpi de lemn. La el conduc doua scari, ambele exterioare: una, cu aspect pitoresc si monumental totodata, alipita fatadei laterale, unde se gaseste intrarea principala, aparata de ploi prin acoperisul casei insasi, care se prelungeste deasupra-i sprijinindu-se pe un inalt stalp de lemn;alta pe fata opusa prinsa intre prispe si incadrata discret in arhitectura acestora.