Casa Memoriala Ellie Wiesel – Sighetu Marmatiei

Adresa: Tudor Vladimirescu nr. 1
Localitatea: Sighetu Marmatiei
Judetul: Maramures
Zona: Maramures

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Casa Muzeu Elie Wiesel este situata in Sighetu Marmatiei, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, in zona centrului istoric, cuprinzand o impresionanta colectie de fotografii, obiecte de cult, mobilier si alte exponate ale comunitatii evreiesti din Maramures.

Ellie Wiesel s-a nascut in anul 1928 la Sighetul Marmatiei, primii 15 ani petrecandu-i in Romania. In anul 1944 Ellie Wiesel impreuna cu intreaga familie si ceilalti evrei din Sighet si Maramures, in numar de peste 38.000, au fost deportati de catre horthysti si nazisti in lagarele mortii. Tanarul adolescent va fi marcat toata viata de crimele si ororile de neinchipuit petrecute in lagarele de la Auschwitz, Birkenau si Buchewald.

Cunoscutul romancier, dramaturg, eseist si memorialist Ellie Wiesel a pledat atat in trecut, cat si in prezent pentru pace. In prezent Ellie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, este titular la catedra de Stiinte Umaniste a Universitatii din Boston, 55 de universitati din intreaga lume decernandu-i titlul de Doctor Honoris Causa, printre care si Universitatea Yale. Intre 1980 – 1986 a fost presedintele Consiliului Memorialului Holocaust din SUA, in prezent este membru a numeroase consilii. De precizat este si faptul ca in anul 1986 i-a fost gravat numele pe Statuia Libertatii, alaturi de numele altor 11 emigranti din SUA, cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la amplasarea acesteia la New York (inaugurat 29 iulie 2002). Prima sa carte de memorii, La Nuit, apare in 1958, si cuprinde experientele sale in lagarele de concentrare germane. Din acel an, sub semnatura sa au aparut aproape 40 de carti, toate inspirate din suferintele evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din lucrarile sale transpare interesul profund fata de situatia evreilor si a altor grupuri, care au suferit persecutii si umilinte din cauza religiei, rasei si a originii nationale.