Casa Memoriala Mihail Sadoveanu – Iasi

Adresa: Aleea Mihail Sadoveanu 12
Localitatea: Iasi
Judetul: Iasi
Zona: Moldova
Telefoane: 0747 499 408

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

In vila cu „turnisor patrat”, situata in Copou, in zona Institutului Agronomic, scriitorul s-a stabilit cu familia sa numeroasa in 1918 si a locuit aici pina in 1936, cand s-a mutat la Bucuresti. Casa a apartinut candva lui Mihail Kogalniceanu. Tot aici a locuit marele muzician roman George Enescu.

In aceasta casa Sadoveanu a scris aproximativ 35 de opere, din care „Strada Lapusneanu”, „Venea o moara pe Siret”, „Hanu-Ancutei”, „Zodia Cancerului”, „Baltagul”, primele doua parti din „Fratii Jderi” etc… si era mereu vizitat de numerosi prieteni, personalitati ale vietii culturale romanesti.

Muzeul a fost infiintat in anul 1980. Cele sapte incaperi ale muzeului au fost amenajate astfel: documente privind istoricul casei si a personalitatilor care au locuit-o;anii de scoala si debutul scriitorului;documente, lucrari de arta, obiecte personale privind familia, cartile de inceput ale scriitorului;camera de primire a musafirilor si lucrari din perioada de apogeu a creatiei sadoveniene;Sadoveanu – pescar, vanator si sahist;Sadoveanu in arta plastica;camera de raritati.

Cladirea este monument de arhitectura, construita de Mihail Kogalniceanu in 1842. In timpul primului razboi mondial a locuit aici George Enescu, apoi, intre 1918 – 1936, Mihail Sadoveanu. In 1950 scriitorul o doneaza Institutului Agronomic Iasi. Pana in 1980 casa a servit ca sediu al Institutului de lingvistica, istorie literara si folclor al Academiei si Institutului de antropologie. A fost restaurata intre anii 1978 – 1980. Valorifica expozitional manuscrise, editii prime, fotografii originale, unelte de vanatoare si pescuit, mobilier, vestimentatie, lucrari de arta plastica (O. Bancila, A. Baiesu), grup statuar.