Cascada Sipote (Cascada de travertin) – Muntii Trascau

Localitatea: Salciua
Judetul: Alba
Zona: Muntii Trascau

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Cascada Sipote se află în Munții Trascăului, pe Valea Arieșului, la 2 km aval de comuna Sălciua. Porțiunea finală a șirului de cascade poate fi văzută din drumul național DN 75 la trecerea peste linia ferată a Mocăniței.

Cascada Sipote este cunoscuta si sub denumirea Cascada de travertin. Travertinul este o rocă formată de apa izvoarelor carstice saturată cu dicarbonat, care ieșită la lumina, se încălzește și depune calcarul care nu mai poate fi ținut în soluție ca dicarbonat. Această cauză duce la depunerea de tufuri calcarose la gura izvoarelor.

Cascada Sipote este un fenomen carstic complex care cuprinde:
– un bazin de colectare a apei, parte a Platoului Bedeleu plin de doline si ponoare periodice situat la 1100-1200 m altitudine,
– 3 izbucuri situate 400 m mai jos sub peretele de stanca, cu debit mediu prin care apare la lumina apa colectata pe platou, dupa ce strabate pachetul gros de calcare,
– un parau de 800 m lungime care coboara de la 700 m la 430 m altitudine pe o albie abrupta ce se varsa in Aries,
– un mare numar de cascade de pana la 15 m inaltime rasfirate pe stanci sau baraje de travertin,
– gururi de travertin, bazine construite ca niste baraje din depunerile de calcar.

Acces: Din centrul comunei Sălciua se urmează 2 km pe șoseaua spre Huda lui Papară până la Valea Morilor de unde, urmând o potecă marcată cu cruce rosie, si se ajunge după o oră de mers, în Poiana La Șipote. Se poate ajunge și de la Huda lui Papară, pe poteca marcată cu triunghi rosu, pe sub abruptul Bedeleului în circa 2 ore de mers.