Castelul Alexius si Georgius Bethlen – Cris

Localitatea: Cris
Judetul: Mures
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Castelul Alexius si Georgius Bethlen din Cris este considerat cel mai frumos castel construit in stilul Renasterii transilvanene. A fost construit intre secolele XIV-XVII, servind ca resedinta nobiliara fortificata. Incinta fortificata de plan patrat, a fost intarita la colturi cu bastioane circulare si cu un turn de intrare, numit Turnul Arcasilor. Castelul dispune si de o loggie cu deschideri arcuite semicirculare.

Cea mai veche parte a castelului este donjonul cilindric cu cinci niveluri, din care ultimul servea ca punct de observatie. In 1559 a fost construit un nou corp, care pastreaza numeroase ancadramente sculptate de usi si ferestre, galeria cu arcade pe 15 coloane masive de piatra si scara de onoare.

In secolul al XVII-lea, Alexius Bethlen a intarit castelul cu bastioane inalte, poligonale la colturile incintei. Alexius Bethlen a contribuit si la decorarea salilor: „palatul de aur”, „turnul bastion de zi”, „camera aurita”, care erau bogat ornamentate cu blazoane, picturi, portrete, tapiserii si dispuneau de mobilier autentic. Pavilionul pentagonal avea peretii impodobiti cu imagini pictate. Curtea castelului era impodobita cu flori, iar in jurul complexului se intindea un parc englezesc.

Degradarea castelului s-a produs in urma nationalizarii, 3 martie 1948, moment in care au fost confiscate toate obiectele de valoare, iar cele care nu prezentau interes au fost arse, castelul intrand astfel in gestiunea Sfatului Popular din Danes.

In 2007 castelul si parcul au fost restituite mostenitorilor familiei Bethlen, astfel in prezent edificiul incepe sa isi recapete vechea stralucire.