Castelul Apaffy – Dumbraveni

Localitatea: Dumbraveni
Judetul: Sibiu
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Castelul feudal in forma de cetate a fost construit in secolul al XVI-lea in stilul Renasterii, de catre Grigore Apafy, prefect al judetului Dobaca, care in 1552 a cumparat toate mosiile existente in Dumbraveni. Castelul cetate a fost atacat in 1562 in timpul rascoalei secuilor. In urma atacului a suferit daune semnificative si a fost necesara refacerea si intarirea castelului cu noi bastioane.

La 1590 Nicolae Apafy, prefectul comitatului Cetatea de Balta-Tarnava isi muta sediul oficial la castelul din Dumbraveni, domeniul cetatii obtinand astfel tot mai mult functia domeniului din Cetatea de Balta.

Dupa moartea lui Grigore Apafy, domeniul castelului revine in posesia lui Mihai Apafy care in urma obtinerii titlului de principe al Transilvaniei, in 16 septembrie 1661, transforma targul Dumbraveni in resedinta domneasca.

In perioada stapanirii habsburgice, Dumbraveni facea parte din cele 10 orase libere regesti din Transilvania. A fost vizitat la 1 iunie 1773 de imparatul Iosif al II-lea, cu ocazia calatoriei acestuia in Transilvania.

In timpul revolutiei din 1848, orasul este cucerit in doua randuri de catre generalul Bem József, care impreuna cu Petõfi Sándor, unul dintre liderii revolutiei maghiare, a poposit aici trei zile.