Castelul Banffy – Bontida

Localitatea: Bontida
Judetul: Cluj
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Castelul Bánfy este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánfy in comuna Bontida, judetul Cluj. Prima atestare documentare a castelului dateaza din secolul XVI, cand, potrivit unui raport militar (1680) exista un sistem de fortificatii care inconjura conacul. Se banuieste insa ca pe acest loc a existat o resedinta nobiliara inca din secolul XIV, iar constructia la castel a inceput in 1437, cand baronul Banfy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-si ridica o cetate, si a fost finalizata in 1543. Stilurile cele mai vizibile in structura ansamblului sunt cel renascentist si cel baroc.

Denes Bánfy (1638-1674), comite de Dabaca si Cluj si consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I a fost cel care a initiat constructia ansamblului la aceste dimensiuni, sub controlul arhitectului italian Agostino Serena.

Mostenitorul sau, Denes Bánfy II a initiat recontructia castelului, incepand din 1745 in stil baroc, dupa planurile arhitectului vienez Joseph Emmanuel Fischer von Erlach. In prima faza reconstructia s-a concentrat asupra curtii de onoare din fata cladirii portii, inspirandu-se din arhitectura baroca vieneza au fost create noi cladiri: manejul, grajdul, remiza si locuintele servitorilor. Tot el a dat o noua forma castelului, sub forma a doua aripi asezate in pozitia literei U. In 1850 arhitectul A. Kagerbauer a ridicat o noua aripa a cladirii, tot in secolul XVII sculptorul Johann Nachtigall a transpus „Metamorfoza” de Ovidiu in grandioase statui de piatra care decorau poarta.

Jozsef Banfy a decis demolarea turnului de poarta in 1820, unind curtea renascentista cu cea baroca, iar din piatra rezultata a fost ridicata moara de apa din apropiere. Totodata el a decis si transformarea parcului baroc intr-unul romantic, specific englezesc.

Imobilul a fost serios afectat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand trupele germane aflate in retragere, au atacat, jefuit si incendiat intreg ansamblul. A fost distrus intreg mobilierul, bine-cunoscuta galerie de portrete si biblioteca. Baronul Nicolae (Miklós) Bánfy, proprietarul castelului la acel moment si ultimul proprietar al castelului, initiase o negociere a Ungariei cu Romania pentru ca ambele state sa schimbe tabara si sa intoarca armele impotriva Germaniei, devastarea castelului se considera a fi o actiune de vendeta a guvernului german la adresa baronului.

Intr-o latura inca functionala a castelului a fost instalata in anii 1950 Cooperativa Agricola de Productie („C.A.P.”) Bontida. Nationalizarea si lipsa oricarei intretineri a cladirilor si parcului au dus la degradarea grava a castelului. Satenii au folosit caramizile castelului drept material de constructie. Muzeul de Arta din Cluj-Napoca a reusit sa salveze statuile din parcul odinioara baroc, depozitandu-le in cadrul institutiei (sectia donatii, str. I. C. Bratianu), unde se gasesc si astazi.

In perioada anilor 60 Directia Monumentelor Istorice a incercat reabilitarea castelului, dar din lipsa de fonduri nu a putut efectua nici o actiune concreta in acest sens. Castelul a fost folosit mai departe ca depozit de materiale de constructii, iar parcul a devenit treptat in pasune, copacii devenind lemn de foc.

Dupa caderea regimului comunist a inceput restaurarea ansamblului. Decisiva in acest sens a fost colaborarea intre „Institute of Historic Building Conservation” din Marea Britanie, Oficiul pentru Protectia Patrimoniului Cultural din Ungaria si Ministerul Culturii si Cultelor din Romania. Lucrarile de restaurare s-a facut sub inaltul patronaj al Printului Charles de Wales, care a vizitat in mai multe randuri santierul.