Castelul Banffy – Rascruci

Localitatea: Rascruci
Judetul: Cluj
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Castelul Bánfy a fost construit in secolul al XVIII-lea in stil eclectic. Conform cronicilor familiei Bánfy actualul castel a fost ridicat in 1809, pe locul unei resedinte de vara si a fost locuit de baronul Bánfy Ádám. Castelul a functionat din 1967 pana in 2007 ca scoala pentru copii cu nevoi speciale.

Castelul este format din doua corpuri de cladiri (dintre care unul serveste pentru dormitoare, iar altul pentru salile de clasa) si alte anexe. Accesul principal in cladire este la sud, pe doua scari de 13 trepte, dispuse circular, care conduc pe o terasa sustinuta de opt coloane dorice. In castel se mai pastreaza un bufet de lemn si o vitrina, care a fost expusa in secolul al XX-lea la o expozitie de la Paris. Salonul contine elemente renascentiste, dintre care cele mai impresionante sunt casetele din tavan care au fost sculptate in stilul Renasterii germane, pe care au fost imprimate personalitati importante ale familiei Bánfy, precum si numele celor mai reprezentative personalitati din istoria Ungariei si Transilvaniei. In incapere se afla si o soba de teracota verde, care a fost realizata dupa modelul renascentist aflat in salonul imparatului Franz Josef. Pe aceasta sunt sculptate scene care redau alegerea capeteniei Árpád (fondatorul dinastiei arpadiene), intemeierea Ungariei si adunarea de la Ópusztaszer. Cele trei scene in relief de deasupra braului imortalizeaza pierderea bataliei din 1526 de la Mohács.

Accesul la etaj se face prin intermediul unei scari cu balustrada din lemn masiv, trecand mai intai prin foaierul cu lambriuri renascentiste. Ajuns la etaj, vizitatorul poate admira din balconul castelului intreg domeniul Bánfy.