Castelul Bran

Adresa: Str. Traian Mosoiu nr. 495 - 498
Localitatea: Bran
Judetul: Brasov
Zona: Transilvania
Telefoane: 0268 238 333, 0268 283 332

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Castelul Bran este un monument istoric si arhitectonic, situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 km de Brasov.

Remarcabil monument de arhitectura construit intre 1377-1382, pe o stanca inalta de de 60m, indeplinea functii militare si functiile unui punct de vama. Desi a suferit numeroase transformari, aceasta fortareata impunatoare mai pastreaza elemente ale stilului gotic original.

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei la 19 noiembrie 1377 in Zvolen confirma sasilor din Scaunul Brasovului dreptul de a ridica o noua cetate de piatra la Bran.

In anul 1395 Sigismund de Luxemburg, imparat german si rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca baza strategica pentru o incursiune in Tara Romaneasca, in urma careia l-a indepartat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea Cel Batran.

In 1407 Sigismund de Luxemburg ii acorda lui Mircea stapanirea castelelor Bran si Bologa, iar Branul ramane sub autoritatea Tarii Romanesti pana in 1419.

In anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brasovului in cea a coroanei Ungariei, care a finantat lucrarile de fortificare si de extindere, iar in 1498 cetatea Branului a fost inchiriata de regalitatea maghiara catre scaunul Brasovului.

In 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.

Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a redeschis apoi vizitelor publice in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.

In 18 mai 2009 a fost retrocedat proprietarului de drept iar astazi gazduieste un muzeu de arta feudala (arme si mobilier de epoca, trofee de vanatoare).

Prin atmosfera medievala autentica pe care o degaja, este asociat cu celebra legenda a vampirului Dracula ce-si are obarsia in Evul Mediu transilvanean. Ca urmare, un numar impresionant de turisti romani, si mai ales straini, viziteaza aceste locuri cu dorinta de a descoperi adevarul ascuns al acestei faimoase legende.