Castelul Kemeny – Sancrai

Localitatea: Sancrai
Judetul: Alba
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Castelul Kemény a fost ridicat in 1805 de catre familia Kemény. Edificiul respecta principiile planimetrice si estetice ale barocului, fiind un amestec al variantei barocului de influenta franceza, caracterizata printr-o morfologie mai cumpanita si cea cultivata in nordul Italiei si Boemia, caracterizata de forme mai miscate. Castelul este o marturie a ambelor directii dovedind in plus caracterul eclectic al arhitecturii transilvane: fatada principala si cea dinspre apa. In timp ce fatada dispre drumul principal este retinuta din punct de vedere estetic cea dinspre Mures surprinde prin contrast, fiind mai pitoreasca.

Castelul este fragmentat in trei corpuri separate prin drepte perpendiculare pe directia de curgere a Muresului, astfel avem: corpul central cu corpul de acces, care este o exceptie de la principiile modelului baroc cu o intrare principala catre curtea de onoare si logie catre apa;corpul din stanga, care se remarca prin cele doua fatade plate, mari pinioane decupate simetric si tivite in partea superioara cu volute si un turn inalt intens decorat;corpul din dreapta, care contine elemente ce par anterioare restului cladirii ca principiu de compozitie.

Corpul central se deschide catre exterior prin intermediul unei scari monumentale, insa accentul dominant al cladirii este oferit de turnul de patru niveluri, care are o alura medievala.