Castelul Kornis (Castelul cu Inorogi) – Manastirea

Localitatea: Manastirea
Judetul: Cluj
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Cladirea principala a castelului a fost construita de catre Kristóf Keresztúri intre anii 1573-1593, in stilul renascentist. In cursul timpului, castelul a fost mereu completat cu cladiri secundare pe forma unei incinte patrulatere. Dupa ce domeniul devine proprietatea familiei Kornis, in jurul anului 1673 Gáspár Kornis (1641-1683) ridica etajul al II-lea al cladirii principale, pe latuta sudica.

Fiul sau, Zsigmond Kornis renoveaza castelul in 1680. Tot el a reparat castelul, dupa ce acesta fusese deteriorat in timpul revoltei Curutilor de la inceputul secolului XVIII, iar in 1720 adauga doua noi bastioane octogonale in partea nordic, este refacut turnul de la intrarea in castel, pe latura de vest, turn care mai exista si astazi. In aceasta perioada are loc si redecorarea incaperilor castelului cu fresce pe tavane. Sunt refacute lucrarile din lemn ale ancadramentelor ultimului etaj si scara ornamentata cu motive populare si sunt aduse decoratiuni din piatra de tuf vulcanic de Dej.

In cel de al doilea razboi mondial o parte din castel a fost distrus, iar dupa nationalizare colectiile sale au fost arse de comunisti [2]sau au fost furate. Biblioteca din castel continea inaintea distrugerii peste 9.000 de volume, formate din colectii de carti rare[3]. A fost distrusa acum si imensa colectie de istorie naturala. Pavilioanele au capatat destinatii de siloz, camin si scoala culturala.

Dupa 1944 a fost recladita numai o parte a zidariei in perioada 1975-1976, iar capela Kornis a fost preluata de biserica ortodoxa. Nu au existat insa lucrari serioase de refacere a castelului si domeniului, castelul ajungand astazi in ruine. Castelul a ramas cunoscut si pentru statuile celor doi inorogi care ii pazesc in continuare intrarea.