Castelul Teleki – Uioara de Sus

Localitatea: Uioara de Sus
Judetul: Alba
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

In Uioara de Sus se afla ruinele unui vechi castel medieval, amintit in documentele anului 1290 sub numele de Novum Castrum, sustinand prin aceasta denumire existenta unei fortificatii anterioare, apartinand secolelor X-XI, din care se mai pot vedea portiuni dintr-un val de pamant. Acest Castel Nou a fost construit la sfarsitul secolului XIII, din ordinul regalitatii maghiare, pentru protectia salinei invecinate.Din secolul XIV, castelul a devenit proprietatea unor nobili.

Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului sau, banul Mihalcea.

„Castelul Nou” medieval a fost daramat partial, in locul sau ridicandu-se intre anii 1850-1860 un impunator castel neogotic pentru familia nobiliara Banfy, edificiu care a intrat ulterior in proprietatea contilor Teleki.

Constructia este alaturata unor locuinte anexe destinate personalului auxiliar de administrare si intretinere a domeniului. In perimetrul curtii exista o pivnita de vinuri si o capela, care, initial a fost dotata cu o orga. Din initiativa familiei Teleky in jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind raritati dendrologice.