Castrul roman Potaissa – Legiunea a V-a Macedonica – Turda

Localitatea: Turda
Judetul: Cluj
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Potaissa a fost cel mai mare castru de legiune cu functionare indelungata in Dacia.

In anul 274 Legiunea a V-a Macedonica, impreuna cu celelalte trupe romane, s-a retras din Dacia, ulterior pietrele zidurilor fiind folosite de locuitori pentru a construi cladirile si bisericile. Castrul a continuat sa fie utilizat multi timp dupa retragerea romana din anul 274 asa cum stau marturie numeroasele materiale arheologice din sec.IV-V si VIII-X descoperite in perimetrul castrului.

Cu laturile lungi (de nord si de sud) de 573 m si cele scurte (de est si de vest) de 408 m, uriasul dreptunghi pe care-l descrie ocupa o suprafata de 23, 4 ha si adapostea 5.000 de militari. Zidurile aveau o grosime de 1, 7-2 m, fiind realizate din mortar si piatra. In fata zidurilor exista un santcu apa lat de 12 m si adanc de 3 m [4]. Avea doua strazi care se intersectau in cruce (Via Praetoria, Via Principalis) si patru porti (Porta Praetoria, Porta Decumana, Porta Principalis Dextra, Porta Principalis Sinistra). Cea mai importanta cladire din castru (Principia) a fost cea a comandamentului (cca 1 ha).

In castru au fost descoperite mai multe obiecte vechi (piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscriptii pe piatra, monede, obiecte marunte), cele mai multe dintre ele gasindu-se acum in diferite colectii si muzee din tara, printre care si in Muzeul local de Istorie, sau din strainatate, majoritatea la Budapesta si Viena.