Catedrala Mitropolitana – Timisoara

Adresa: Piata Operei
Localitatea: Timisoara
Judetul: Timis
Zona: Banat

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Este una din cladirile simbol ale orasului. A fost construita intre anii 1936-1940 in stil bizantin moldovenesc, dupa planurile arhitectului Ion Traianescu.

Catedrala are nu mai putin de 11 turnuri si o inaltime de 96 m. Constructia are o lungime de 63 m si o latime de 32 m. Tiglele policrome de pe acoperis sunt elementul decorativ principal al bisericii care, in timp, a devenit emblema orasului.

Cele 7 clopote, corespunzand fiecare unei note muzicale, au o greutate totala de 8. 000 kg si au fost confectionate dintr-un material adus din insulele Sumatra si Borneo. Armonizarea lor a fost facuta de compozitorul Sabin Dragoi. Picturile interioare si exterioare au fost executate de pictorul Atanasie Demian.

Catedrala Mitropolitana adaposteste la subsol o bogata colectie de arta bisericeasca banateana veche si o valoroasa colectie de icoane: Colectia muzeala a Mitropoliei Ortodoxe a Banatului. Muzeul a fost infiintat in 1968 si detine 3. 000 de carti bisericesti rare, peste 800 de icoane pe lemn si sticla din secolele XVI – XIX si picturi, peste 130 de obiecte bisericesti, 10 artifacte de metal pretios, 10 vesminte, un templu, etc. Aici se gasesc manuscripte romanesti timpurii precum “ Noul Testament de la Balgrad” din 1648 sau “ Cazania lui Varlaam” din 1643.

De asemenea aici se afla si moastele sfantului Ioan cel Nou de la Partos, protectorul ortodocsilor romani din Banat, fost episcop ortodox de Timisoara (1651 – 1655), venit de la Muntele Athos si retras apoi la manastirea de la Partos. Latura subsolului dinspre altar cuprinde necropola mitropolitilor Banatului.