Catedrala Romano-Catolica Sfantul Ladislau – Oradea

Localitatea: Oradea
Judetul: Bihor
Zona: Crisana

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Catedrala Romano-Catolica Sfantul Ladislau fost construita in sec XVIII intre anii 1752 si 1780. Este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul Romaniei si intre cele mai frumoase bazilici din Europa. Planul initial al edificiului a fost realizat de arhitectul italian Giovanni Battista Riccasi si terminat de Franz Anton Hillebrandt.

Catedrala are un altar principal si doua altare laterale. Altarul principal este din marmura de Carrara, sculptat de maistrul Italian Triscornia, dupa planurile artistului Toth Stefan, in stilul neorenaissance (1897). Cele doua statui, executate in anul 1897de Francisc Eberhardt, ii reprezentand pe Sf. Stefan si Sf. Emeric.

Tabloul altarului principal, cu titlul „Ridicarea in ceruri a Maicii Domnului” a fost pictat in anul 1778 artistul austriac Vincent Fischer, dupa stilul Iui Giovanni Battista Tiepolo.

Cele doua picturi din navele transversale ii reprezinta pe Sf. Ladislau si Sfanta Familie, ambele fiind tot opera pictorului Vincent Fischer.

Fresca cupolei reprezinta „Triumful ceresc al Iul Christos” de Ioan Schopf, in stilul denumit II Correggro, din anul 1778, celelalte sunt opera pictorului Francisc Storno din secolul al XlX-lea (1878-1880).

La intrarea laterala a Catedralei exista cateva monumente funerare din sec. al XV-lea sl al XVI-lea, in stil gotic si renaissance, care au apartinut vechii Catedrale a Cetatii.

Orga dateaza din anul 1780, este opera Iul Fridolin Festl, si este a fost daruita catedralei de imparateasa Maria Terezia a Austriei.