Cetatea Argamum Orgame – Jurilovca

Localitatea: Jurilovca
Judetul: Tulcea
Zona: Dobrogea

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Localizare: Capul Dolojman, pe malul complexului Razelm – Sinoie, la 20 de km SV de bratul Sf Gheorghe, 40 de km la N de Cetatea Histria si la 7 km de comuna Jurilovca (Jud Tulcea).

Accesul se face prin Jurilovca de unde se ajunge la situl arheologic pe un drum de pamant. Din pacate traseul strabate groapa de gunoi a satului.

Cetatea a fost fondata de colonistii greci veniti din Asia Mica, catre mijlocul sec. VII pe ceea ce era anterior malul Marii Negre, azi malul complexului Razelm Golovita. Vestigiile orasului grecesc sunt suprapuse cu cele din epoca romana tarzie. Cetate anterioara Histriei este prima asezare de pe teritoriul tarii noastre mentionata in scrierile antice (sf sec. VI a. C. ). Sapaturile au dat la iveala urme de locuire inca din epoca bronzului.

In prezent Argamum se intinde pe cca doua ha jumatate fiind degajate urmele edificiilor epocii romane. Alaturi de Insula Bisericuta aflata vizavi situl arheologic este atragator si prin amplasamentul intr-un sit natural deosebit, aflat deja in sfera Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Falezele erodate ale Razelmului ofera un peisaj spectaculos si posibilitatea unor plimbari in circuit deasupra malului si pe langa apa.