Cetatea Colt – Rau de Mori

Localitatea: Rau de Mori
Judetul: Hunedoara
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00)

Cetatea Colt se afla pe teritoriul satului Suseni, situat in judetul Hunedoara pe drumul judetean DJ 686, la intrarea pe valea Rausorului si la 3 km distantǎde satul Rau de Mori.
Cetate medievala construita pe inaltimile din apropierea Manastirii Colt, intemeiata de familia Candea (Kendefy). Desi astazi este in ruina, se potate observa amploarea constructiei si utilitatea data de amplasarea strategica, amplasare care ofera o vedere extinsa asupra Tarii Hategului.

Cetatea a avut rol in aparare si a fost considerata cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania in acea vreme. Ea este situata pe un coltde stanca de unde probabil ii provine si numele, iar la poalele stancii se afla si o biserica fortificata, pe a carei pereti se mai pastreaza inca mici portiuni ale picturii originale. Etapa initiala a cetatii a constat dintr-un turn cu plan patrat, presupunandu-se ca cetatea a avut cel putin patru nivele.

Exista controverse asupra datarii ei, majoritatea documentelor istorice mentionand-o ca fiind construita in sec. XIV. La fel de controversat este si subiectul privitor la inspiratia pe care i-a oferit-o aceasta cetate scriitorului Jules Verne. Desi unii autori combat aceata versiune exista date care sa sustina ca intr-adevar acesta este „Castelel din Carpati” al cunoscutului scriitor francez. Accesul la cetate se face pe o poteca marcata ce pleaca de langa Manastirea Colt, localitatea Rau de Mori, amplasata pe Valea Rausorului, una din portile de intrare spre Retezat.