Cetatea Coltesti

Localitatea: Coltesti
Judetul: Alba
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 4,00)

Cetatea Coltesti a fost construita la sfarsitul secolului al XIII-lea ca cetate locuibila si de refugiu de catre subvoievodul Thoroczkay in vestul satului Coltesti din judetul Alba. Cetatea a fost construita in urma invaziei tatarilor din 1241, cand au fost produse pagube insemnate localitatilor Rimetea si Coltesti.

Amplasata pe varful unui deal cetatea a fost sediul nobililor ardeleni Thoroczkay, care opunandu-se anexarii Transilvaniei de catre Casa de Austria (Habsburg) in secolul XVI, au fost eliminati de pe scena istoriei, odata cu castelul lor, distrus in 1713 de catre trupele imperiale austriece.

Cea mai veche etapa o constituie un turn donjon pastrat doar partial si un al doilea turn locuinta, ce cuprindea cinci etaje. Turnurile erau legate intre ele de ziduri, formand o curte interioara. In partea de sud se afla un corp de cladire cu mai multe incaperi, apartinand secolelor XIV-XV si o curte interioara, protejata de barbacana, etapa de constructie apartinand secolului al XVI-lea.