Cetatea de pe dealul Sprenghi – Brasov

Localitatea: Brasov
Judetul: Brasov
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Originea cetatii de la Sprenghi din Brasov, pare a fi in vremea stapanirii romane, cand se presupune ca pe locul ei exista un castru. Inainte de a doua jumatate a secolului XIII, pe deal se construia o mica cetate, formata din valuri de pamant si palisade.

Invazia tatarilor din 1335, care au distrus fortificatia, a facut ca, dupa jumatatea secolului XIV, sa apara o centura ovala de ziduri, de circa 1, 80 m grosime. In interior a fost inaltata o cladire pentru adapostirea in caz de primejdie si s-a amenajat o cisterna pentru apa. In secolul XV, la poarta cetatii a fost construit un turn hexagonal, pentru a-i mari capacitatea defensiva. Cucerita de turci la 1421, treptat cetatea isi va pierde din insemnatate, ajungand in ruine.

In secolul al XIX-lea, Dealul Sprengi a fost transformat in cariera de piatra, astazi fiind excavat in cea mai mare parte. In secolul al XX-lea au disparut, o data cu roca de sub ele, si o parte din vestigiile cetatii. Astazi, pe locul acesteia se afla un catarg cu drapelul romanesc, in amintirea ostasilor romani care au pierit in transeea mortii din apropiere (8 octombrie 1916).