Cetatea Feldioara

Localitatea: Feldioara
Judetul: Brasov
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Cetatea Feldioara este situata la 21 km nord de Brasov pe DN 13. Cetatea Feldioara a fost ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225, urmand ca in 1457 sa fie transformata in cetate taraneasca datorita distrugerilor suferite in timpul campaniei lui Vlad Țepes. Cavalerii teutoni s-au asezat in acest tinut datorita vointei regelui Ungariei Andrei al II-lea, cu scopul de a pazii teritoriile regatului de invaziile cumanilor. Astfel ei au construit cetatea Feldioara, care purta numele de Marienburg si insemna „Orasul Mariei”. Numele actual provine din cuvantul maghiar „földvár ” si inseamna „cetate de pamant”.

In anul 1222, regele maghiar le acorda cavalerilor teutoni dreptul de a construi cetati si orase de piatra, astfel acestia au construit cetati intarite pentru apararea Țarii Barsei, printre care se numara cetatile Feldioara, Codlea si Tampa. Insa in 1225, regele maghiar, temandu-se de o eventuala aparitie a unui stat in stat, a intrat cu armata pe teritoriul teutonilor si i-a alungat.

In urma invaziei tatare cetatea este devastata, insa este reconstruita, fiind intarita cu o incinta ovala, console cu barne, turnuri de aparare si un santde piatra.

Feldioara devine una dintre cele mai importante asezari din Țara Barsei la sfarsitul secolului al XIV-lea, datorita declararii acesteia targ de catre regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

Cetatea a fost asediata de catre turci in 1420, aceasta rezisdand atacului otoman a fost asediata din nou intre 1430-1432, cand a suferit distrugeri semnificative.

Cetatea Feldioara a fost locul luptei dintre Ioan Zapolya, voievod al Transilvaniei si rege al Ungariei si Ferdinand I de Habsburg. Ioan Zapolya a cerut ajutorul lui Petru Rares, cu ajutorul caruia iese invingator. Ca rasplata voievodul moldovean primeste Bistrita si Rodna, cu tinuturile inconjuratoare si veniturile acestora, primind totodata si confirmarea stapanirii pentru Ciceu si Cetatea de Balta.

In 1657 a fost ridicat turnul de nord al cetatii, urmand ca din acest moment cetatea sa fie folosita drept granar, pana in 1838, cand a fost parasita datorita pagubelor insemnate produse de un cutremur.