Cetatea Gherla

Localitatea: Gherla
Judetul: Cluj
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Cetatea a fost construita de catre Domenico da Bologna, la ordinul episcopului de Oradea Gheorghe Martinuzzi, intre 1540-1551, pe malul drept al Somesului Mic, in apropierea municipiului Gherla de astazi.

Cetatea inconjurata de un santde apa, avand forma unui patrulater cu bastioane de aparare la colturi, fiind inconjurat de ziduri groase de 3-4 metri, a fost construita din ruinele cetatii Ungurasului. Prima mentiune documentara dateaza din 1291, cand apare cu numele de Gherlahida. In secolele al XVII-lea – al XVIII-lea in Gherla au fost colonizati armeni si localitatea a devenit un puternic centru mestesugaresc. In anul 1700 a fost pusa piatra de temelie a orasului modern cand s-a pus in aplicare planul prestabilit al orasului care a fost adus de la Roma de catre episcopul Oxendius Varzarescu.

Cetatea s-a aflat in posesia mai multor familii nobiliare, inclusiv a principilor Transilvaniei Sigismund Báthory si Gheorghe Rákóczi al II-lea, astfel devenind resedinta princiara.

La inceputul secolului al XVII-lea isi pierde importanta strategica, urmand ca pe 20 octombrie 1785, imparatul Iosif al II-lea sa transforme cetatea Gherla in inchisoare centrala pentru Transilvania. In 1913 a fost transformata in institut de preventie pentru minori, iar in timpul comunismului a functionat ca inchisoare politica intre 1945-1964 si ca inchisoare pentru detinuti de drept comun. Urmand ca dupa 1989 sa devina penitenciar de maxima siguranta.

Abandonarea definitiva a cetatii se presupune ca s-a petrecut in timpul Razboiului Curutilor condusi de Francisc Rákóczi al II-lea, la inceputul secolului al XVIII-lea, cand dupa un asediu a explodat depozitul de praf de pusca.