Cetatea Miko – Miercurea Ciuc

Adresa: Piaþa Cetatii nr. 2
Localitatea: Miercurea Ciuc
Judetul: Harghita
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Cel mai important monument al orasului, aflat in centrul administrativ vechi al orasului, pe teritoriul satului de odinioara „Martonfalva”, pe prima terasa a Oltului. Azi este sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului. In curtea interioara a cetatii se tin concertele din cadrul Festivalului Muzicii Vechi. Cetatea a fost construita intre 1623-1631 in stil neorenascentist de catre contele Hidvégi Mikó Ferenc, capitanul suprem al Scaunului Ciucului, Gheorghenilor si Casinului, membru in Sfatul Transilvaniei, consilier personal al principelui Bethlen Gábor. Din 1659 este proprietatea lui Petki István. Constructia de 75×70 m a fost terminata in anii 1630. Cetatea care a avut statut de cetate de granita a avut un rol important in apararea Transilvaniei impotriva trupelor inamice care patrundeau prin Pasul Ghimesului. Din caracteristicile constructive ale cetatii sustin teoria, conform careia planul castelului a fost elaborat de catre unul din inginerii italieni care in perioada respectiva au construit mai multe fortificatii, foarte probabil Giacomo Resti, arhitectul principelui Bethlen.

Cetatea a fost reconstruita intre 1714-1716 de catre contele Stephan Steinville generalul-inginer in armata imperiala. Dupa reconstructia propriu-zisa a fost refacuta si sistemul exterior, format din santuri de aparare si fortificatii exterioare, terminate in 1732. Fotocopia planului fortificatiei reconstruite, ridicata in anul 1735 de catre cartograful si inginerul Johann Conrad von Weiss, colonel in armata imperiala este expus in cetate. Din anul 1728 franciscanii din Sumuleu au tinut in mod regulat slujbe in capela aranjata in bastionul de sud-vest al cetatii. Dupa reconstructie, cetatea a fost folosita ca si cazarma, pana la organizarea fortata a trupelor de graniceri in 1764 pentru trupele imperiale, apoi pana la 1849 a fost cazarma trupelor de graniceri. In timpul revolutiei din 1848-49 a fost sediul trupelor revolutionare ale lui Gál Sándor, dupa revolutie a fost cazarma trupelor imperiale, din 1873 a fost predata armatei maghiare.

Restaurat in 1970, este sediul Muzeului judetean, transformat ulterior in Muzeul Secuiesc al Ciucului. In anul 1969 au fost infiintata in gradina din spatele cetatii un muzeu al satului din constructiile (porti secuiesti, case taranesti si dependinte) caracteristice din bazinul Ciucului. Muzeul are o colectie bogata de istorie locala, stiintele naturii, arta populara, mestesuguri populare, arta bisericeasca, tiparituri vechi, arte plastice din care sunt organizate expozitii permanente si in fiecare luna sunt organizate expozitii ocazionale noi..