Cetatea Neagra de pe Magura Codlei – Muntii Persani

Judetul: Brasov
Zona: Muntii Persani

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Cetatea Neagră de pe Măgura Codlei a fost construită în secolul al XIII-lea de către Ordinul Cavalerilor Teutoni, cu scopul de a apăra Țara Bârsei împotriva turcilor și a tătarilor.

Cetatea Neagra a fost o construcţie simplă de piatră, având doar elementele necesare din punct de vedere strategic şi servind doar scopurilor militare. Temeliile cetăţii au fost descoperite  ulterior prin săpături efectuate între anii 1921-1923 (primele) şi 1964-1966 (ultimele). Lungimea cetăţii era de 100 m, iar lăţimea oscila datorită adaptării la teren între 12-55 m.

Cetatea este menţionată prima dată în documente în 1265 ca şi Castro Feketewholum. După retragerea teutonilor, cetatea intră sub ocrotirea regelui maghiar. Prinţul moştenitor maghiar, Ştefan se refugiază în 1267 în Cetatea Neagră, din faţa tatălui său, Bela IV. trebuind în cele din urmă să se predea dupa o rezistentă îndelungată. În anul 1307, contele Salomon de Brassou, care se răsculase împotriva regelui Carol Robert ocupă cetatea. Cetatea, pe care le-o încredinţase rudelor sale, Johannes şi Jakobus, fii lui Nicolaus Magnus de Rosnou, este predată de către aceştia în 1331 din nou regelui. Probabil că, la invazia tătarilor din 1345, Cetatea Neagra a fost distrusă şi nu a mai fost reconstruită.

Citeste mai mult: adev.ro/nvu4x4

Accesul la Cetatea Neagra se face pe poteca turistica (980m altitudine) cca 2h din Codlea.