Cetatea Tabla Butii – Muntii Ciucas

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Acces: drum forestier din Maneciu-baraj- Pasul Boncuta – Tabla Butii.
Sat Slon – Vf lui Crai – Tabla Butii
Cheia – Zaganu – Poiana Stanii – Pas Boncuta – Tabla Butii
Drum forestier la 3 Km de Cheia (unitate vanatori de munte) – Buzoianu -Pas Boncuta – Tabla Butii.

Tabla Butii este o trecătoare din România, situată în Munții Ciucas din Carpații Orientali la 1340 m altitudine. Tabla Butii este un fost punct de granita intre Muntenia si Transilvania, aflat intre localitatile Vama Buzaului, Brasov si Cerasu, Prahova. Aici se afla ruinele unei cetati, atestata in documentele medievale inca din secolul al XIII-lea.

In Antichitate cât și în Evul Mediu, pe aici trecea o importantă cale comercială care unea centrul Munteniei cu cel al Transilvaniei, motiv pentru care în perioada medievală s-a construit în acest loc și o cetate.

Pana la anul 1789 pe Valea Prahovei, mai sus de Posada, nu trecea decat o biata poteca de cai, nici macar un drum de caruta. Trecerea peste munti se facea pe vechiul drum roman pe la Vf. lui Crai, numit si Drumul mare de pe plai.

Drumul intra in munte dinspre Transilvania pe cursul superior al Buzaului, pe la Vama Buzaului si Paraul Fetei (Izv. Buzaului), urca in Pasul Tabla Butii, continua spre S pe Culmea M.Tataru, pe sub Vf. lui Crai si cobora la Cerasu, pe V. Drajnei, pentru a ajunge la Valenii de Munte si in cele din urma la Ploiesti.

In documentele transilvane si cele maghiare apare sub numele de „Cruceberg”, iar in cele ale Tarii Romanesti sub numele de „Cetatea Buzaului”sau „Tabla Butii”. Numele provine de la „tablele”stantate, aplicate in trecut pe butoaiele cu marfa cand se facea vama. Ruinele cetati de la Tabla Butii sunt amplasate pe una dintre crestele care unesc muntii Ciucasului si cei ai Siriului, la o altitudine de 1300 metrii.

Puternicele navaliri ale tatarilor din anii 1241, 1285, 1343 si altele pana in anul 1658 spre Transilvania prin Pasul Buzaului, au produs mari stricaciuni cetatii. In anul 1689, generalul austriac Heissler da ordin sa se reconstruiasca cetatea. Mai tarziu vama transilvana a fost mutata la Vama Buzaului, la Tabla Butii ramanand doar un pichet de graniceri. Dupa anul 1784, trecatoarea isi pierde din importanta militara si economica, datorita deschiderii altor cai de comunicatii.

Ultimele evenimente importante ce au avut loc aici au fost luptele purtate în 1916 în timpul Primului Război Mondial. In apropiere se afla si un cimitir al soldatilor, romani sau straini, morti in primul razboi mondial, la 15/16 august 1916. Autoritatile civile si militare au stabilit ca zi de comemorare a jertfei acestor eroi ziua de 6 august – Schimbarea la fata, prilej de ceremonial militar, religios si civil.