Cetatea Tricule – Svinita

Localitatea: Svinita
Judetul: Mehedinti

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Pe malul stâng al Dunării, în judeţul Mehedinţi, la 4 km în aval de localitatea Şviniţa se află trei turnuri dispuse în colţurile unui triunghi ipotetic, care înainte de ridicarea nivelului Dunării (ca urmare a construcţiei barajului -1971), se aflau pe abruptul malului. Astăzi, două dintre ele se scaldă în apele Dunării, iar turnul de sud este, în întregime, sub apă.

Turnurile care se văd şi astăzi au înălţimea de 10 şi 11m. Unul a suferit din cauza căutătorilor de comori, care au provocat prăbuşirea segmentului dinspre râu. Cele trei turnuri au fost construite din piatră, zidurile având o grosime de 1,40 metri la bază şi aproape 0,8 metri in vârf. Turnurile aveau trei niveluri, în interior, utilizate in diferite scopuri: depozite de alimente, supraghere şi apărare a zonei.

Prima atestare documentara a Cetatii de la Şviniţa reprezintă documentul emis în 1419 de Sigismund de Luxemburg, ne înştiinţează că cetatea de la Şviniţa a fost încredinţată de regele maghiar cavalerilor teutoni, pentru a asigura apărarea frontierei dunărene. Într-un alt document din 1443, cetatea apare între cetăţile apărate de cnejii bănăţeni. Istoricii, lăsând o marja de eroare destul de mare, se pronunţă pentru perioada între a doua jumătate a secolului XIII şi începutul secolului XV, dar înainte de 1430.