Cheile Corcoaia – Muntii Godeanu

Zona: Muntii Godeanu

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Cheile Corcoaia sunt situate in Valea Cernei, la circa 40 km amonte de Baile Herculane. La chei se poate ajunge urmind drumul forestier recent construit pe vale sau de la Closani, pe valea Motrului Sec, si apoi pe poteca ce trece la Cerna-Sat.

Cheile Corcoaia sint taiate intr-un mic masiv de calcare urgoniene situate in albia Cernei. Ele au o lungime doar de 200 m, dar sint extrem de interesante prin multitudinea de forme pe care le cuprind. Peretii cheilor sint verticali, de aproape 150 m inaltime, iar latimea de numai citiva metri. Fundul cheilor este sapat in marnite de 4—6 m ce formeaza o salba neintrerupta de o rara frumusete.

In afara mamitelor, ca forme exocarstice, mai sint de semnalat pe masivul de calcare din chei diverse tipuri de lapiezuri, iar ca formatiuni endocarstice un mare numar de pesteri (peste 20), ce totalizeaza aproape 400 m galerii.

Cheile Corcoaia reprezinta un mic fragment de laborator morfogenetic, ele permitind studiul formarii si evolutiei canioanelor in zona. Acest fapt, ca si aspectul lor de un rar pitoresc justifica crearea aici a unei rezervatii de cca 10 ha. Din pacate, aceste chei sint grav amenintate in infatisarea lor de lucrarile ce se intreprind pe Valea Cernei si care solicita exploatarea calcarului.