Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei – Bucuresti

Adresa: Str. 11 Iunie nr. 36 - 38
Localitatea: Bucuresti
Zona: Muntenia
Telefoane: 021 336 06 60, 317 06 06
Pagina web: http://muzeulbucurestiului.ro/

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Colectia este donatia (din 1992) pictoritei Ligia Macovei si arhitectului Pompiliu Macovei si cuprinde in special lucrari de pictura si grafica romaneasca, dar si lucrari de arta decorativa europeana, sud-americana si asiatica.

In salonul de primire pot fi admirate picturi purtand semnatura lui Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiata, Ligia Macovei dar si un dulap de sacristie in stil romanic (din secolul al XIII-lea) sau oglinda de Bohemia (1740). Un vas ce apartine dinastiei Shang (1711-1066 i.Ch) reprezinta un alt punct de atractie.

Sufrageria detine piese de mobilier precum Credenza florentina din sec. XVI-XVII, bufet stil Renastere baroca, masa spaniola din sec. al XVII-lea din mahon masiv, mese stil Henri IV – Renasterea franceza timpurie. Vitrine cu ceramica islamica si chinezeasca, precum si obiecte de sticla si cristal romane completeaza in mod fericit interiorul sufrageriei.

Atelierul artistei Ligia Macovei cuprinde diverse lucrari, printre care si un autoportret, si piese rare de mobilier.In interior mai pot fi vazute tablouri apartinand lui Gheorghe Petrascu, Ioan Andreeescu, Ion Al. Steriadi, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Marcel Iancu, Wanda Sachelarie Vladimirescu.

Colectia de arta populara cuprinde obiecte din mai multe zone etnografice ale tarii (scrin-secretaire transilvanean – 1813, coltar transilvanean – 1826, ceramica populara romaneasca si ungureasca, covor moldovenesc etc., dar si arta mexicana sau africana.

Biblioteca numara cca. 11.000 volume, majoritatea fiind din domeniul artelor, esteticii si filosofiei.