Corund

Localitatea: Corund
Judetul: Harghita
Zona: Transilvania

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Corund se situeaza langa drumul national 13A, la 11 km de Praid, 18 km de Sovata, 29 km de Odorheiu Secuiesc si 80 km de Miercurea-Ciuc.

Este una din cele mai mari comune ale judetului Harghita, cea mai renumita asezare a tinutului Sarii. Numele de Corund e inseparabil de ceramica populara, fiind unul din centrele olaritului popular din Transilvania.

Locuitorii comunei au indeletniciri variate. Pe langa traditionalul olarit ei se ocupa si de prelucrarea lemnului, de produsele din iasca si de comert ambulant (pe vremuri cu carute, astazi cu automobile). Materia prima pentru olarit, lutul de buna calitate, se extrage de langa paraul Sacadat, care curge pe partea vestica a satului. Satul a avut candva si mina de aragonit (azi zona protejata) si un strand cu apa minerala (in zilele noastre aici au loc traditionalele targuri de ceramica).

Izvoarele de apa minerala au un rol important in viata satului. Izvorul „Diomali” se afla la iesirea estica a satului, langa drumul 13A. Apa minerala bogata in fier atinge debitul de 10.000 litri pe zi;este recomandata pentru bolnavii de afectiuni gastro-intestinale, precum si celor care sufera de anemie. Izvorul „Solomali” izvoraste in hotarul estic al satului. Apa este bogata in bicarbonati, clor, magneziu si calciu. Izvoarele „Cseredombi” si „Erzsebet” izvorasc la est de mina de aragonit, la 800 de metri de drumul national, avand apa sarata si bogata in fier.