Curtea Domneasca si Turnul Chindiei – Targoviste

Adresa: Justitiei nr. 7
Localitatea: Targoviste
Judetul: Dambovita
Zona: Muntenia
Telefoane: 0245 613946, 0245 612877

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele Nu există evaluări (Votati doar daca ati fost aici)

Prima mentionare a orasului Targoviste ca si capitala a Tarii Romanesti a fost facuta in 1427 de catre Hans Schiltberger. Insa conform unui act care apartine lui Mihail I, fiul si totodata asociatul la domnie al lui Mircea cel Batran, din 1417-1418, Curtea Domneasca este amintita ca si oras al domniei. Intarirea fortificatiilor s-a facut probabil in timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar in timpul lui Vlad Tepes, dar fiind acceptata si idee conform careia lucrarile de intarire a cetatii s-au facut in doua etape, prima apartinand voievodului Vlad Dracul, care reface si extinde fortificatiile, iar a doua etapa este asociata lui Vlad Tepes, care adauga fortificatiei existente turnuri si ridica cateva cladiri utilitare. Astfel cetatea dupa mijlocul veacului al XV-lea, dispune de cele mai importante fortificatii, de exemplu santul de aparare avea o latime de 20-24 m si 4 m adancime, fiind intarit cu pari de lemn dispusi oblic in mal.

In 17 noiembrie 1476 cetatea era aparata de un parcalab, ceea ce presupune ca detinea deja un important rol militar. Urmatoarea extindere a fortificatiilor s-a produs la sfarsitul secolului al XVI-lea in timpul domniei lui Petru Cercel, care mareste suprafata din interiorul incintei la aproximativ 29.000 m2 aceasta fiind cea mai mare intindere a fortificatiilor pe care a avut-o cetatea de-a lungul timpului. Cu aceasta ocazie a fost reparat palatul si a fost construit apeductul ce aproviziona cu apa palatul si garnizoana.

Perioada maxima de dezvoltare o cunoaste sub domnia lui Matei Basarab, care a efectuat lucrari semnificative de intarire a fortificatiilor. Domnitorul a ordonat dublarea grosimii zidurilor, refacerea santului de aparare, prin dublarea acestuia de un val de pamant pe o lungime de 5 km peste care se ridica o palisada de busteni. Au fost construite 10 bastioane de forma rectangulara, accesul in cetate facandu-se prin intermediul a 5 porti, ce purtau numele localitatilor spre care se indreptau drumurile.

In urma revoltei lui Mihnea al III-lea, Imperiul Otoman a ordonat domnitorului Gheorghe Ghica demolarea curtii voievodale, cu scopul de a preveni o eventuala revolta. Insa in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu sunt incepute noi lucrari de refacere a fortificatiilor, reconstruindu-se in special palatul, bisericile si cladirile utilitare.

In urma razboiului ruso-turc din 1736-1739, Curtea Domneasca a fost incendiata, producandu-se astfel pagube insemnate, pentru ca mai apoi, in urma unui cutremur de pamant sa fie afectate decisiv ruinele incintei fortificate. Grigore al II-lea Ghica intre anii 1748-1752 a facut unele reparatii, insa din cauza unui nou incendiu si cutremur in 1803 s-a produs degradarea totala a fortificatiilor.

Cele mai importante cladiri din incinta cetatii sunt: palatul domnesc, care a fost construit in jurul anului 1400 de catre Mircea cel Batran, Turnul Chindiei, construit de Vlad Tepes in jurul anului 1460, care avea rolul de donjon al cetatii, Biserica Sfanta Vineri, Biserica Mare Domneasca, alaturi de care se pot mentiona si Biserica-paraclic veche, baia domneasca, casa Balasa, foisorul.