Ghetarul de la Scarisoara – Muntii Apuseni

Zona: Muntii Apuseni

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00)

Situat in Muntii Apuseni la o altitudine de 1165m, este o adevarata incercare escaladarea traseului care cuprinde mai multe variante care mai de care mai pitoresti si mai obositoare. Din centrul Comunei Garda se coteste la dreapta, se parcurge cu masina o treime din drum iar apoi 3 ore urcus si iar urcus.

Lungimea pesterii este de 750m, dar nu se viziteaza decat prima incapere avand o lungime de 50-100m. Celor care sufera de inaltime nu le este recomandata deoarece se coboara aproximativ 48m pe scari de metal alunecoase. Oricum merita incercat iar apoi la sfarsit pot fi vizitate cheile „Garda Seaca”.

Pestera Ghetarul de la Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania cu varsta de peste 3000 de ani. Blocul de gheata are un volum de aprox. 27 mii de metri cubi si o grosime de peste 26 m.

Accesul se face din centrul comunei Garda (la aprox. 20 km de Cabana Vartop) urcand pe drumul forestier pana la prima intersectie aflata la 800 m. In aceasta intersectie se afla un pod unde se intalnesc Valea Ordancusei (spre dreapta) cu Valea Seaca (spre stanga). Traseul spre stanga urmeaza drumul de acces auto de pe dealul Mununa, drum construit in urma cu cativa ani.